Німеччина звільнить "зелену" промисловість від платежів за "зелену" електроенергію

Німеччина також звільняє експортерів металопродукції від доплати за "зелений" тариф на електроенергію.

Федеральне міністерство економіки Німеччини має намір звільнити виробників "зеленого" водню, що використовують у своєму виробничому циклі електроенергію з відновлюваних джерел енергії, від сплати надбавки для підтримки "зелених" енергетиків.

Про це, як пишуть "Українські новини", повідомляє видання S&P Global з посиланням на юрфірму Pinsent Masons.

Читайте такожЗеленський підписав закон про "зелену" енергетику

Очікується, що ця норма буде зафіксована в поточній реформі Закону про відновлювані джерела енергії (Renewable Energy Sources Act, EEG 2021). Відповідне положення міститься також у Національній водневій стратегії, затвердженій урядом Німеччини в рамках переходу на безвуглецеву кліматично нейтральну економіку до 2050 року.

Новий закон EEG 2021 знаходиться на фінальній стадії прийняття і набуде чинності, як очікується, на початку наступного року. Нещодавно в Бундестазі пройшли слухання з приводу відповідної постанови Федерального уряду, зараз він знаходиться на розгляді Комітету з економрозвитку.

Згідно з пояснювальною запискою Мінекономіки Німеччини, "зелена" надбавка в тарифі на електроенергію скорочується до нуля тільки для тих заводів, що виробляють "зелений" водень, які будуть запущені до січня 2030 року. Мета нововведення - не допустити відтік водневих виробничих потужностей за межі Німеччини.

Надбавка до тарифу на електроенергію в Німеччині для виплат виробникам з ВДЕ у 2019 році становила 6,41 євроцента за кВт.- у 2020 році її розмір знаходиться в межах 6,5 - 6,7 євроцента.

Нагадаємо, що раніше міністр екології Франції Барбара Помпілі повідомила про намір Уряду Франції ретроспективно скоротити тарифи для сонячних і вітрових електростанцій, побудовані у 2006-2010 роках, для зменшення поточних виплат їх власникам.

Як пояснила Помпілі, така ініціатива французького уряду пов'язана з тим, що власники сонячних і вітрових електростанцій отримують надприбутки.

Скорочення тарифів торкнеться близько 800 великих проектів, у тому числі близько 150 проектів держкомпанії Electricitede France SA. Франція зараз платить Власникам цих проектів 750 млн євро на рік і за рахунок зниження тарифів минулих років планує заощадити 400 млн євро на рік, або 4 млрд євро до 2030 року.

Нагадаємо, що Німеччина також звільняє експортерів металопродукції від доплати за "зелений" тариф на електроенергію. Це пов'язано з тим, що металургам необхідно конкурувати на зовнішніх ринках з іншими виробниками, у яких енергетичні витрати нижче.

В Україні 21 липня Верховна Рада прийняла закон 810-IX про зниження і компенсацію "зеленого"" тарифу енергетикам. Проте, навіть після такого скорочення "зелений" тариф в Україні більш ніж у 2 рази вище, ніж у Німеччині.

Раніше Європейська комісія заявляла, що у 2-му кварталі ціна на електроенергію в Україні була вищою, ніж у Європі.