Активи "Газпрому" можуть заарештувати за несплату штрафу Польщі - Bloomberg

Оскарження російським монополістом штрафу, виписаного польським Антимонопольним комітетом, може тривати принаймні п'ять років.

Якщо російський монополіст Газпромом не заплатить 7,6 мільярда доларів штрафу Польщі, то активи компанії можуть заарештувати.

Читайте такожІноземні страховики відмовилися працювати з суднами, що будують "Південний потік-2"

Про це повідомляє "Главред" з посиланням на прогноз агентства Bloomberg.

"Аналітики вважають, що справа швидше за все не буде розглядатися в судах ЄС, а польські суди сильно залежать від політики. Оскарження російським монополістом штрафу може зайняти принаймні п'ять років", - йдеться у повідомленні.

Як приклад агентство наводить справу про змову в області міжбанківської комісії від 2006 року, яка досі розглядається в Польщі.

"Що стосується самого штрафу, то, за законом, його має бути виплачено після того, як Апеляційний суд винесе обов'язковий для виконання вердикт. Якщо "Газпром" не заплатить, активи компанії можуть заарештувати", - підкреслює видання.

При цьому призначений штраф в 10% річної виручки – максимальна санкція в польському законодавстві. У Єврокомісії таке покарання порахували занадто великим.

Що цьому передувало

  • Російська транснаціональна корпорація "Газпром" і 5 компаній в Європі оштрафовані польським Антимонопольним комітетом за будівництво газопроводу" Північний потік-2 " в порушення законодавства Польщі.
  • Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в адміністрації Путіна не сумніваються в тому, що Газпром піде на контрдії у зв'язку з рішенням польського антимонопольного регулятора.
  • У серпні національний Антимонопольний регулятор Польщі прийняв рішення оштрафувати "Газпром" на суму близько 50 мільйонів євро.
  • Причиною санкції у Варшаві назвали небажання монополіста надати управлінню з охорони споживачів документи, пов'язані з будівництвом газопроводу "Північний потік-2".
  • Про намір оштрафувати "Газпром" у Польщі заявляли ще в червні. Польський регулятор стверджує, що у 2018 році 5 європейських компаній – Engie Energy, А також Uniper, OMV, Shell, Wintershall – фінансували реалізацію проекту "Північний потік-2", не отримавши правової згоди з боку Варшави.
  • За 2 роки регулятор звернувся до "Газпрому" з проханням представити документи з інформацією про зберігання, постачання і перерозподіл газу за подальшої реалізації "СП-2", проте російський монополіст вважав за краще такі дані не розкривати.
  • Польща виступає проти будівництва газопроводу"Північний потік-2". У Варшаві вважають, що запуск даного проекту посилить монополію "Газпрому" в Європі й завдасть удару по єдності країн НАТО і Євросоюзу.