З наступного року в Україні можуть підняти тарифи на розподіл газу

Член регулятора пояснила, що якщо ціна на газ зросла для побутового споживача, значить для розподільних компаній вона теж вище.

Тарифи на розподіл газу облгазів і міськгазів для споживачів з січня 2021 року можуть зрости, оскільки в Україні зросла ціна на газ, яка формує половину вартості доставки.

Про це заявила член Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Ольга Бабій в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

Читайте такожНафтові гойдалки: що буде з цінами на бензин в Україні
За її словами, тенденція зростання цін на газ як товар, яка спостерігалася за останні кілька місяців, навряд чи продовжиться і в січні 2021 року, але тарифи на розподіл блакитного палива можуть зрости внаслідок подорожчання газу.

"Ми отримуємо окремо дві платіжки за газ. Ціна за розподіл газу може підвищитися, і на вартість розподілу вплине саме та ціна газу (після осіннього підвищення - УНІАН)", - сказала член регулятора.

Вона пояснила, що в структурі тарифу на розподіл 50% вартості газу як такого. А в чинному тарифі закладена ціна газу до його підвищення.

"Тобто, якщо для розподільних компаній, як і для побутового споживача, ціна зросла, значить і тариф на розподіл зросте. Тому що в чинному тарифі на розподіл ціна газу закладена на рівні весняних цін", - пояснила член НКРЕКП.

Бабій нагадала, що з 1 серпня українці самі можуть вибирати собі постачальника газу, у зв'язку з відкриттям конкурентного ринку.

Хронологія подій

Середня вартість газу в Україні для населення в листопаді у порівнянні з жовтнем зросла на 24%, з 5,77 грн до 7,16 грн за куб. м.

З січня 2020 року українці почали отримувати окрему платіжку з нарахуваннями за доставку газу газорозподільними компаніями. Платіжку за транспортування газу отримали в тому числі споживачі, які не користуються газом у домогосподарстві, а також нові споживачі.

24 грудня 2019 року НКРЕКП схвалила підвищення тарифів на послуги 44 газорозподільних компаній України протягом першого півріччя 2020 року - від 30% до 2,5 раза залежно від компанії.