Україна може зберегти транзит газу всупереч "Північному потоку-2" - Зеркаль

За словами радника міністра енергетики Олени Зеркаль, Україна має вийти зі стратегічною пропозицією до західних партнерів.

Створення міжнародного консорціуму на основі української ГТС забезпечить необхідний тиск на Росію для збереження транзиту газу через Україну.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства енергетики з посиланням на слова радника міністра енергетики Олени Зеркаль.

Читайте такожБайден веде свою гру проти "Північного потоку-2" - Зеленський

За її словами, Україна повинна вийти зі стратегічною пропозицією до західних партнерів, які передбачають забезпечення безпеки держави. Є кілька можливих механізмів для цього.

"Це може бути та ж ідея, яка була у 2019 році за спільним консорціумом із залученням європейських і американських компаній до використання української труби", - сказала Зеркаль.

Вона зазначила, що це створить тиск на Росію для зняття експортної монополії на продаж газу по газопроводу в Європу. Якщо всі компанії, а не тільки російський «Газпром» отримають доступ до ГТС, то це сприятиме створенню ринку, а газ стане товаром і перестане бути інструментом політичного тиску і шантажу.

Також Зеркаль зазначила, що Європейський Союз має інструментарій, який може убезпечити Україну від застосування газопроводу "Північний потік-2" в повному обсязі, що залишило б українську ГТС без транзиту.

Історія газопроводу

  • Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром".
  • Фінансують проект європейські компанії: французька Engie, австрійська OMV, британсько-Нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.
  • Газопровід "Північний потік-2" побудований вже більш ніж на 90%. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже існуючим "Північним потоком-1".
  • США ввели проти "Північного потоку-2" ряд санкцій і неодноразово закликали європейських союзників і приватні компанії припинити роботи з будівництва газопроводу.
  • 7 січня 2021 року в Німеччині заснували фонд з підтримки добудови "Північного потоку-2".
  • 18 компаній вже відмовилися від участі у проекті зі спорудження газопроводу або планують це зробити через загрозу потрапити під санкції.
  • 6 лютого компанія Nord Stream 2 AG заявила про продовження робіт з прокладання труб для газопроводу.
  • 14 березня віце-президент Єврокомісії Франц Тіммерманс заявив, що Європі не потрібен газопровід "Північний потік-2". Попри це, Німеччина продовжує наполягати на завершенні проекту.
  • 19 березня держсекретар США Ентоні Блінкен закликав компанії-учасниці будівництва "Північного потоку-2" негайно припинити роботи з прокладання труб і пригрозив введенням нових санкцій.
  • Президент України Володимир Зеленський назвав російський газопровід "Північний потік-2" пасткою для країн всієї Європи.
  • 20 квітня 2021 року канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Україна повинна залишатися транзитною країною російського газу до Європи, попри рішення Німеччини завершити будівництво російського газопроводу "Північний потік-2".
  • 19 травня 2021 в Держдепі США заявили, що не будуть вводити санкції проти компанії Nord Stream 2 AG, відповідальної за будівництво газопроводу "Північний потік-2", і її керівника Маттіаса Варніга. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що відмова від цих санкцій "відповідає національним інтересам" країни. 
  • 26 травня 2021 року Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що в справі "Північного потоку-2" Україна боротиметься за національні інтереси до кінця.
  • 1 червня 2021 року президент України Володимир Зеленський заявив про те, що після запуску російського газопроводу "Північний потік-2" Росія зробить все можливе, щоб не продовжувати чинний контракт про транзит блакитного палива через Україну.
  • 4 червня 2021 року президент Росії Володимир Путін заявив про завершення будівництва першої нитки "Північного потоку-2".
  • 4 червня 2021 року в РНБО розповіли про шанси України зупинити запуск "Північного потоку-2".