Українські енергетики розповіли, як війна вплинула на їхні інвестиційні плани

Після завершення війни планується відновити законсервовані через бойові дії проекти.

Українська енергетична компанія ДТЕК не відмовилася від раніше запланованих інвестиційних проектів, незважаючи на викликану війною складну економічну ситуацію в країні.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" розповів генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

"Я б не говорив про відмову від інвестицій. Нам важливо законсервувати будівництво таким чином, щоб ми могли його відновити після завершення війни", – пояснив Тимченко.

При цьому він зазначив, що компанія продовжує обслуговувати зовнішній борг і має певний запас міцності для цього.

"Ми продовжуємо обслуговувати борг, у нас не було дефолту. За домовленістю з нашими кредиторами були відкладені або заморожені фінансові кошти для продовження обслуговування боргу від 6 до 9 місяців. Тому тут у нас є певний запас міцності", – підкреслив Тимченко.

Водночас він констатував, що в умовах війни компанії довелося знову перебудовувати систему внутрішнього управління. Так, якщо до війни був узятий орієнтир на децентралізацію, то в кризових умовах довелося повернутися до попередньої моделі.

"Сьогодні, звісно ж, все це розгорнулося у зворотний бік. У нас жорстка вертикаль управління, запроваджений дуже високий рівень централізації, як у прийнятті фінансових рішень, так і у виробничих рішеннях. У кризовому управлінні необхідні швидкі, часто непопулярні рішення", – пояснив Тимченко.