За програмою "Велика термомодернізація" цьогоріч модернізують 6 тисяч будинків – заступник керівника ОП

В Україні стартує програма термомодернізації житлового фонду, яка дозволить суттєво зменшити комунальні витрати і споживання газу.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко.

Під час Національного форуму "Безпечні та спроможні громади майбутнього", який апарат РНБО проводить спільно з Асоціацією малих міст України, він нагадав, що раніше за ініціативою президента Володимира Зеленського був підписаний Меморандум, за яким ціна на опалення для населення не має підвищуватися. 

"Звісно, це був виклик для бюджетів – як державного, так і для місцевих. Але ми змогли вистояти, ми це зробили, населення не платить збільшену вартість за опалення. І я думаю, що тепер наше завдання – це йти до нового проєкту, який вже був анонсований тиждень тому президентом – це "Велика термомодернізація", - зазначив Тимошенко. 

Він підкреслив, що термомодернізація торкнеться кожної територіальної громади. 

"На цей рік ми запланували 6 тисяч термомодернізованих будинків. Що це дасть? Ми зменшуємо платіжки людей у цих 6 тисячах будинків на 60%. Ми зменшуємо споживання газу на 437 мільйонів кубометрів. Це проєкт, про який говорив кожен голова громади, кожен мер великого обласного міста. Нам потрібно відв'язатися від ціни на газ, від ціни на опалення і розуміти, що ми не просто витрачаємо кошти на газ чи опалення", – додав спікер. 

Він зазначив, що в цілому завдяки фінансовій децентралізації надходження до місцевих бюджетів збільшились. Так, у 2021 році вони зросли на 62 мільярди гривень і склали 352 мільярди.

Тимошенко також розповів, що паралельно триватиме оновлення інфраструктури за програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". У планах на поточний рік – ремонт і будівництво 5,5 тис. км доріг державного і близько 1,5 тис. км доріг місцевого значення, 282 освітні заклади, 68 медичних закладів, 339 спортивних об'єктів і 6848 спортивних майданчиків по всій країні. 

"Ми на цей рік запланували реконструкцію 25 обласних лікарень дорослих, 25 обласних дитячих лікарень. Ми фактично хочемо зробити з них медичні містечка, в якому кожен громадянин розумітиме, що там йому допоможуть", – наголосив заступник керівника ОП. 

Нагадаємо, раніше Кирило Тимошенко заявляв, що реалізація президентської програми "Велике будівництво" дозволила 2021 року збільшити реальний ВВП на 2,6%.