До кінця тижня зміниться курс долара - прогноз

До ослаблення гривні раніше призвело збільшення попиту на іноземну валюту на тлі низької активності нерезидентів.

Збільшення попиту на іноземну валюту на тлі низької активності нерезидентів призвело до ослаблення гривні, але вже минулої п'ятниці, 25 червня, ринок став повертатися до більш звичної переваги пропозиції, і на цьому тижні гривня може повернутися до зміцнення під впливом нерезидентів і платників податків.

Про це йдеться у фінансовому тижневику групи ICU.

Читайте такожПісля вихідних в Україні подешевшав долар

Відзначається, що минулий тиждень почався з продовження ослаблення курсу гривні, і зростання попиту на валюту призвело до істотного тиску на гривню, для зменшення якого Нацбанку довелося продати з резервів майже 80 млн дол.

«На нашу думку, ключовий попит формувався компаніями, які потребували валюти для виплати дивідендів, до чого додалася і спекулятивна складова. Загалом в четвер (24 червня - ред.) обсяг купівлі валюти клієнтами банків виріс до 434 млн дол., що є найбільшим обсягом з початку травня. Клієнтами банків куплено валюти на 112 млн дол. більше, ніж продано, що є найбільшою різницею з початку року», - сказано в тижневику.

За словами експертів ICU, зміна ситуації на ринку в п'ятницю 25 червня спонукала НБУ викупити 128 млн дол., що перевищило обсяг продажу валюти за весь тиждень. Так пропозиція могла зрости тільки завдяки збігу в часі продажу валюти нерезидентами для участі в ОВДП аукціоні, а також експортерами для сплати щомісячних податків або держкомпаніями для виплати дивідендів до бюджету.

"Адже бюджет у п'ятницю отримав 16,6 млрд грн податків та інших платежів через податкові органи, або більше третини всіх отриманих податковими органами платежів з початку місяця. Тому в цілому за тиждень чистий викуп валюти з боку НБУ склав 48,5 млн дол., а курс гривні послабшав лише на 0,22% до 27,33 грн/дол.",- сказано в тижневику.

Згідно з повідомленням, цього тижня ймовірним є повернення нерезидентів до купівлі ОВДП, а також відбудуться традиційні для кінця місяця сплати щомісячних податків і виплати заробітної плати. Тому аналітики очікують, що без надлишкового попиту на валюту для дивідендів пропозиції валюти буде достатньо для повернення курсу до зміцнення в напрямку 27 грн/дол.

Курс на 30 червня

Національний банк України на середу, 30 червня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,18 грн/дол., тобто гривня зміцнилася на 22 копійки в порівнянні з попереднім показником.

Національний банк минулого тижня - з 22 по 25 червня - купив на міжбанківському валютному ринку 113,8 млн дол. в резерви, а також провів інтервенції з продажу валюти в обсязі 79,5 млн дол. на підтримку гривні.