Голова ДФС Мельник назвав тіньовий ринок загрозою економічній безпеці України

Зменшення об’ємів обігу контрафактної продукції допомагає легальному бізнесу збільшувати свою частку присутності на ринку, зазначив голова фіскальної служби.

Тіньовий ринок підакцизних товарів завдає збитків бюджету України у вигляді ненадходжень податків, шкодить здоров’ю, а інколи й життю громадян нашої держави. І не важливо про який конкретний напрямок ми говоримо, - вважає Глава ДФС, Вадим Мельник. Про це він написав у Facebook.

Робота співробітників податкової міліції, незважаючи на процес її ліквідації, значно активізована у порівнянні з попередніми роками. Заходи боротьби з тіньовим ринком мають системний характер.

Основні результати Державна фіскальна служба України з протидії незаконному виробництву та обігу підакцизних товарів в Україні наступні.

З початку 2021 року з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму майже 2,1 млрд грн, що на 764 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року (2020 – 1,3 млрд грн), з них:

  • спирту на суму 351 млн грн (191 тис. дал), що на 99 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року (2020 –252 млн грн);
  • лікеро-горілчаних виробів на суму 105 млн гривень (50 тис. дал);
  • тютюнових виробів на суму 435 млн гривень (13,3 млн пачок);
  • пально-мастильних матеріалів на суму 1,1 млрд грн, що на 820 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року (2020 –311 млн грн).

Припинено діяльність:

  • 6 незаконних виробництв спирту;
  • 51 незаконного виробництва лікеро-горілчаних виробів;
  • 10 незаконних виробництв тютюнових виробів, що на 7 більше, ніж за аналогічний період минулого року (2020 - 3);
  • 11 незаконних виробництв пально-мастильних матеріалів, що на 3 більше, ніж за аналогічний період минулого року (2020 - 8 ).

Заблоковано на підставі судових рішень 121 інтернет-ресурс, на яких здійснювалась незаконна реалізація підакцизних товарів.

Вилучено 3,2 млн марок акцизного податку з ознаками підробки.

"Зменшення об’ємів обігу контрафактної продукції допомагає легальному бізнесу збільшувати свою частку присутності на ринку, що у свою чергу збільшує надходження податків до бюджету. ДФС має не тільки бажання ефективно протидіяти незаконному обігу підакцизних товарів, а й обов’язок це робити відповідно до компетенції визначеної Податковим кодексом та КПК України. Про це свідчать наведені вище результати", - повідомив голова ДФС, Мельник.