Кабмін обмежив ставки за кредитами для оборонпрому

Рішення прийнято на сьогоднішньому засіданні уряду.

Кабінет міністрів на сьогоднішньому засіданні встановив граничний рівень процентних ставок за кредитами, які видаються під державні гарантії для виконання програм, пов'язаних з підвищенням обороноздатності та безпеки держави.

Як зазначив віце-прем'єр-міністр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, ставка за кредитами в національній валюті не має перевищувати більш ніж на 6% український індекс ставок за депозитами фізичних осіб на термін три місяці та бути не більше 30,5% річних.

Читайте такожВ "Укроборонпромі" розповіли про рекордне держзамовлення на наступний рік

Що стосується кредитів в іноземній валюті, то ставка за ними не повинна більш ніж на 6% перевищувати європейську міжбанківську ставку пропозицій на термін до шести місяців і повинна бути не більше 11% річних.

Що цьому передувало

  • Фінансування державного оборонного замовлення на 2020 рік передбачено в обсязі 25,848 мільярда гривень, що на 16% більше, ніж у 2019 році.
  • 2 березня 2020 року голова державного концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус заявив про те, що держоборонзамовлення у 2021 році буде рекордним і складе 30 мільярдів гривень.
  •  Наприкінці жовтня Уруський презентував своє бачення реформи вітчизняного оборонно-промислового комплексу, яка передбачає, що всі державні підприємства галузі будуть корпоратизовані, причому цей процес може зайняти півтора-два роки.
  • 12 листопада 2020 року секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов заявив про те, що в Україні провалено держоборонзамовлення.
  • 28 грудня 2020 року Міністр оборони України Андрій Таран заявив про те, що станом на 26 грудня оборонне відомство виконало державне оборонне замовлення на 99,5%.