Мінфін готовий збільшити бюджетне фінансування для індустріальних парків

Міністерство фінансів України передбачить збільшення витрат за програмою розвитку індустріальних парків на 2023 рік за умови, що ця програма покаже свою ефективність для економіки в 2022 році.

Про це заявив заступник міністра фінансів Олександр Кава на III форумі індустріальних парків, організованому Торгово-промисловою палатою України. 

За його словами, ефективність індустріальних парків треба оцінювати не за їх кількістю, а за обсягом залучених інвестицій, а також за кількістю створених робочих місць. "Індустріальний парк без робочих місць, без інвесторів, які вкладають туди гроші – по суті не має сенсу", - підкреслив О.Кава.

Він зазначив, що в проекті держбюджету-2022 Мінфін вперше за багато років передбачив виділення 400 млн грн на розвиток індустріальних парків. Ці гроші будуть використані для створення інженерно-транспортної інфраструктури ІП і компенсацію процентних ставок за кредитами для керуючих компаній і резидентів парків.

"Це стимули, які можуть використовуватися для створення нових якісних індустріальних парків і сприяти залученню туди нових резидентів. Якщо ці 400 млн грн будуть використані, і в наступному році покажуть результат, я впевнений, що в бюджеті 2023 можна передбачити велику суму. Головне-показати ефект для економіки і громадян", - резюмував заступник голови Мінфіну.

Нагадаємо, Верховна Рада в жовтні прийняла законопроект № 4416-1, що передбачає в тому числі можливість бюджетного фінансування для підведення інфраструктури та інженерних мереж до індустріальних парків, можливість компенсації вартості підключення до мереж всередині парку.

Документ зобов'язує уряд протягом 5 років починаючи з 2022 р. виділяти з держбюджету не менше 2 млрд грн на рік на розвиток індустріальних парків.

Раніше заступник голови Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський відзначав зацікавленість місцевої влади у створенні та розвитку індустріальних парків. Разом з тим, за його словами, даний інструмент не зможе ефективно працювати без фінансових, податкових і митних стимулів, які є загальноприйнятою світовою практикою.