Мінфін не захотів збільшувати фінансування проекту “Стіна” на кордоні з РФ до 4,5 мільярдів гривень

У Мінфіні також зазначають, що наразі першочергового фінансування з держбюджету потребують заходи щодо запобігання поширенню COVID-19 в Україні.

Мінфін не погодив проект Держприкордонслужби з продовження строків будівництва “Стіни” на кордоні з РФ та збільшення його фінансування до 4,5 млрд грн.

Читайте такожРада ухвалила закон про оборонні закупівлі

У Міністерстві фінансів висунули ряд умов, після яких зможуть прийняти рішення щодо збільшення фінансування. Ця інформація підтверджена відповіддю Мінфіну прикордонникам, повідомило видання State watch.

Міністерство повідомило, що запропонований прикордонниками обсяг фінансування проекту “Стіна” на 2020-2025 роки в сумі 4,5 млрд грн перевищує той, що визначений у чинному розпорядженні у 3,8 раза, або на 3,3 млрд грн.

Якщо Кабмін підтримає такі пропозиції, загальна сума витрат на “Стіну” зросте до 6,2 млрд грн.

У Міністерстві фінансів наголошують, що подальший розгляд проекту збільшення фінансування неможливий без надання Держприкордонслужбою детальних фінансово-економічних розрахунків, а також звітної інформації про виконання проекту “Стіна” за минулий період з 2015 року, та з урахуванням прогнозних макроекономічних показників на середньостроковий період.

Однак не у всіх відомствах погоджуються з позицією Мінфіну. Зокрема, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко не має жодних пропозицій та зауважень щодо збільшення фінансування проекту “Стіна”. Такої ж думки в Держгеокадастрі. В обох органах влади запропоновані прикордонниками зміни погодили без зауважень.

Між тим, у Мінфіні також зазначають, що наразі першочергового фінансування з держбюджету потребують заходи щодо запобігання поширенню COVID-19 в Україні.

Як повідомляв раніше УНІАН, проект “Стіна” на російсько-українському кордоні побудували на 40%. Планувалось, що його реалізація буде завершена до кінця 2018 року. Загальний обсяг коштів, передбачений на реалізацію проекту - 4 млрд грн.

На першому етапі з 2015 року проводилось облаштування кордону з РФ у Чернігівській, Сумській та Харківській областях. На другому етапі спорудження було заплановане в Луганській і Донецькій областях.

В минулому проект перейменували у "Європейський вал".