В Україні запустили пілот з автоматичного оформлення митних декларацій

Зараз цей проект буде реалізовуватися для трьох митних режимів - експорт, переробка на митній території, реекспорт (після переробки).

Державна митна служба України запустила пілотний проект митного оформлення декларацій в автоматичному режимі, який спрямований на спрощення процедури митного оформлення та створення сприятливих умов для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Читайте такожЗеленський заявивши про необхідність зупинити контрабанду на митниці

Як повідомили в прес-службі Митної служби, зараз цей проект буде реалізовуватися для трьох митних режимів - експорт, переробка на митній території, реекспорт (після переробки).

"Тепер для цих режимів буде тестуватися так званий автоматичний випуск декларацій. Він передбачає можливість автоматичного оформлення митних декларацій без участі посадових осіб митниць", - сказано в повідомленні.

Зокрема, у разі якщо в декларації будуть відповідати певним критеріям й оцінюватися як низькоризикові, вони будуть направлятися системою оформлення в окреме вікно. Якщо в декларації виявляться ризики чи спрацює автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР), її митне оформлення продовжиться за звичайною процедурою. Якщо ж система не виявить помилок та ризиків, декларація буде оформлена автоматично, про що декларант отримає відповідне повідомлення.

У прес-службі підкреслили, що для декларантів процедура подачі декларації залишається без змін.

Як повідомляв УНІАН, 15 квітня Державна митна служба України запустила в тестову експлуатацію 9 нових розділів інтерактивного порталу аналітики, на якій доступна інформація щодо обсягів експорту та імпорту України з будь-якою країною і за кожним з товарів.

Також Митна служба в тестовому режимі приєдналася до блокчейн-платформі TradeLens, що дозволяє стежити онлайн за переміщенням морських вантажів.