Олег Бахматюк: наступні три роки Україна обійдеться без МВФ, ми можемо залучити 150 млрд інвестицій

Власник найбільшого українського агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк розповів про те, як завдяки трендам на світових ринках Україна може в найближчі 3 роки обійтися без кредитів МВФ, а при правильній політиці - залучити 150 млрд доларів інвестицій.

Про це бізнесмен розповів в інтерв'ю Дмитру Гордону.

"Зовнішня кон'юнктура зараз дуже сприятлива для України. Плюс монетарна політика останніх двох років - це накачування грошима величезними, світового простору призводить до поштовху інфляційних процесів, в першу чергу - на сировинні товари. У перший раз нам щастить. Перший раз Україна за всю історію може закінчити рік з позитивним торговельним балансом. Насправді Україні МВФ в наступні 3 роки не потрібен. Вона буде мати платіжний баланс, зрозуміло, не такий, як у Китаю, але як мінімум 10-15 мільярдів доларів у неї буде зайвих", - заявив бізнесмен.

"В принципі, гірше жити не будемо. Начебто все добре, так. Чи будемо ми жити краще? Ось у чому питання. Ось є країни ВРЕП, це 5 країн АСЕАН - Малайзія, Індонезія, Сінгапур, Філіппіни, Таїланд, це Австралія, Нова Зеландія, Корея, Японія і Китай. Це 15 країн, я не всі перерахував. Там живе 2,2 мільярда людей, і це найбільший економічний простір у світі. 32% він займає на сьогоднішній день. Ці країни, умовно, в України беруть руди, зерна, олію в рік на 15-20 мільярдів доларів. Для них це життєво важливі речі".

На думку бізнесмена, кон'юнктура йде на підвищення цін на сировину: "Щороку це буде додавати 10-15%. Уявіть собі, про які цифри ми можемо говорити. І формуючи стратегію, ти йдеш і кажеш: дивіться, ось поставка за 10 років, на 150-200 мільярдів доларів. Ви зацікавлені? Так. Я впевнений на 110%, вони кажуть "так". Вони кажуть: ми хочемо під це поліпшити інфраструктуру, ми хочемо поліпшити правила гри у вашій країні, законодавчо, юридично. А нам потрібно на це 150 мільярдів доларів. З них 50 мільярдів доларів - це облігації української позики, щоб ми взяли у вас по 2%, 25 - з усіма розрахуватися, 5 - на інфраструктуру, на дороги, по яких буде їздити ваше зерно, ваша руда і т.д. А ще 100 ми вкладемо в порти, в розвиток, в додану вартість. А давайте ви будете у нас брати не зерно, а м'ясо птиці. Або яловичину. Давайте 30% в це, і ви - власники. І це реально. Я впевнений в цьому, тому що я це робив".

"Укрлендфармінг" - один з найбільших агрохолдингів країни, який займається вирощуванням зернових, тваринництвом і виробництвом яєць і яєчних продуктів. Власником агрохолдингу є український бізнесмен Олег Бахматюк.