Шмигаль серйозно "наїхав" на НКРЕКП через підвищення тарифів на воду та дав доручення

Керівник уряду дав доручення профільним міністрам провести консультації щодо перегляду рішення про підвищення тарифу на воду.

Рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), про підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, є неприйнятними.

Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль написав у Telegram. "Рішення неприйнятні. Рішення не погоджені з урядом. Під час війни ми маємо діяти єдиною командою, особливо в таких чутливих сферах як енергетика та тарифоутворення", - наголосив він.

За його словами, такі рішення Комісії "йдуть у розріз із політикою уряду, який робить все можливе, аби забезпечити соціальну справедливість - збільшує пенсії, виплачує субсидії всім, хто їх потребує, допомагаємо регіонам для сталості тарифів на тепло і гарячу воду".

"Сьогодні дав доручення міністру енергетики і міністерству інфраструктури провести додаткові консультації з НКРЕКП щодо можливості перегляду таких рішень", - повідомив Шмигаль.

Тариф на воду в Україні вирішили збільшити - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, 30 червня НКРЕКП повідомила на своєму сайті про підвищення тарифів на водопостачання. Зазначалося, що з 1 липня платіжки для українців зростуть на 62 грн на місяць. У середньому рівень підвищення тарифів становитиме 32% і залежатиме від регіону.

При цьому зазначалося, що тарифи на водоспоживання у містах, які суттєво постраждали внаслідок бойових дій, залишаються незмінними. Це Харків, Миколаїв і Херсон.

В повідомленні зазначалося, що сума в платіжках за водоспоживання домогосподарством (2 - 3 особи) зросте на 62 грн на місяць (з ПДВ). До підвищення вона орієнтовно становила 194 грн/міс (при чинному тарифі - 29,78 грн/м3), після підвищення сягатиме 256 грн/міс (за плановим тарифом - 39,37 грн/м3).

Необхідність підвищення тарифів пояснювали збільшенням витрат на електричну енергію в середньому на 14%, підвищенням оплати праці робітникам водоканалів на 13%, зростанням обсягів закупівлі реагентів на 88%, зобов’язань ліцензіатів за кредитами - 60%.

З метою зниження соціальної напруги для деяких підприємств, у яких відбулося найбільше зростання тарифів, застосовано поетапне підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. З 1 липня 2023 року до 31 серпня заплановано перший етап підвищення, а з 1 вересня 2023 року - другий.

Вас також можуть зацікавити новини: