Шмигаль обіцяє підтримку підприємцям в умовах карантину вихідного дня

Для підтримки бізнесу, за словами прем'єра, уряд готовий відновити та розширити кілька програм.

Кабмін готовий підтримати підприємців, поки триватиме посилений карантин вихідного дня.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на сторінці в Facebook.

"Уряд готовий підставити плече, щоб підтримати наших підприємців під час посиленого карантину вихідного дня. Ми розуміємо, що будь-які обмежувальні заходи впливають на роботу частини бізнесу", - повідомив Шмигаль.

За його словами, 11 листопада на засіданні Кабінету міністрів будуть розглянуті зміни до постанови №641, які передбачають посилений карантин вихідного дня.

Зокрема, для підтримки бізнесу, за словами Шмигаля, уряд готовий відновити та розширити наступні програми підтримки:

  • компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм виробництва. Це програма по частковому безробіттю, завдяки якій навесні-влітку вдалося зберегти понад 450 тисяч робочих місць;
  • виплати на дітей для родин підприємців, що діяли навесні цього року;
  • разом із Торгово-промисловою палатою опрацьовуємо механізм реалізації форс-мажорних обставин у зв’язку з карантином вихідного дня.

Читайте такожКарантин вихідного дня: у Кабміні пояснили, чому не вводять повний локдаун

"Уряд після консультації з бізнесом та експертами обрав таку модель карантинних заходів, яка забезпечить функціонування економіки та не допустить перевантаження медичної системи", - додав Шмигаль.

Карантин вихідного дня: що відомо

  • 9 листопада заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що найближчим часом уряд ухвалить рішення про застосування жорсткіших карантинних заходів у вихідні дні.
  • Так, МОЗ пропонує встановити додаткові карантинні обмеження на території України і заборонити проведення всіх масових культурних заходів, обмежити діяльність зон харчування, дитячих кімнат і розважальних зон в ТРЦ, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів.
  • Також передбачається рекомендувати суб’єктам господарювання запровадити окремий час для обслуговування осіб за 60 років.
  • Крім того, МОЗ пропонує в "червоних зонах" епіднебезпеки дозволити працювати магазинам, але з 07:00 до 20:00, при цьому, щоб кількість відвідувачів була 1 на 20 квадратних метрів.
  • Карантин вихідного дня може бути запроваджено в Україні з 14 листопада.