ПАРЄ проголосувала за заморозку активів пропутінських олігархів

Низка держав заморозили близько 300 мільярдів доларів російських державних активів.

Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно затвердила резолюцію, яка передбачає передачу заморожених активів рф на відбудову України. Про це йдеться у повідомленні ПАРЄ.

"Парламентська асамблея одноголосно ухвалила резолюцію, яка закликає передати заморожені державні активи Росії до нового фонду для відновлення України", – написав орган у соцмережі Х.

Також дію резолюції пропонують поширити на пропутінських олігархів, які підтримують війну в Україні.

Основні положення резолюції передбачають необхідність створення міжнародного механізму компенсації під егідою Ради Європи, заклик до країн активно співпрацювати, щоб якомога швидше вписати активи рф до механізму з компенсації збитків. Також пропонується створити міжнародний трастовий фонд, куди будуть переводитись кошти усіх державних активів росії у ЄС, та створення неупередженої та ефективної комісії з міжнародних претензій. 

Як зазначала член постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Євгенія Кравчук, за даними Асамблеї, низка держав заморозили близько 300 мільярдів доларів російських державних активів, і тепер вони мають передати їх міжнародному компенсаційному механізму.

"Згідно з міжнародним правом, держави мають право вживати контрзаходи проти держави, яка серйозно порушила міжнародне право", – наголосила Кравчук.

Нагадаємо, що за минулий рік російські олігархи від металургії продовжили збагачуватися. За даними Forbes, власник "Норнікеля" Мордашов, який має близький зв’язок з Кремлем, заробив за рік 4,6 млрд доларів. Володимир Лісін, який володіє металургійною імперією НЛМК та співпрацює з оборонкою і в'язницями Росії, став багатшим на 4,5 млрд доларів. Попри все, ці люди не є під санкціями, і навіть пролобіювали послаблення європейських санкцій для своїх металургійних заводів.