Рада відхилила пропозиції бізнесу щодо внесення поправок до Податкового кодексу

За пропозицією опозиції прибрали цілий ряд норм

Верховна Рада України при прийнятті закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету і спрощення роботи фізичних осіб-підприємців (№2524) відхилила низку пропозицій бізнесу.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі.

Читайте також"Всі мають платити податки": Зеленський виступив на підтримку закону про детінізацію АПК

Що хочуть змінити в законі

«Вчора прийняли в цілому 2524. Суперечливі почуття. Абсолютно позитивний для бізнесу закон, за пропозицією опозиції, порідшав на цілий ряд норм», - написав Гетманцев.

Зокрема, депутат зазначив, що було скасовано перехідний період для виробників сумішей і можливість обліку залишків в системі такими суб'єктами. Також залишили збільшений граничний термін для перевірки сплачених податків, пов'язаних з нарахуванням заробітної плати.

«Прибрали уточнення правил застосування «ділової цілі» тільки для ТЦУ (трансфертного ціноутворення - УНІАН) і неконтрольованих операцій. Залишається «ділова мета» для всіх операцій. Прибрали можливість реалізувати залишки рідин для електронних сигарет, примусивши тим самим цілу галузь працювати в чорну. Навіщо? Прибрали уточнення концепції провини платника податків, при якій вина у податкових правовідносинах, не буде мати презумпції наявності вини в інших видах відповідальності», - повідомив голова комітету.

Гетманцев також написав, що в процесі прийняття закону депутати прибрали норму, якою передбачено застосування правил «тонкої капіталізації» лише до процентів за операціями з нерезидентами, а також скасували перенесення термінів по контрольованих іноземним компаніям (КІК).

Що змінилося

«Тепер положення по КІКам набирають чинності з 2021 року. Навіщо? Адже з бізнесом були узгоджені інші терміни», - написав Гетманцев.

Податковий кодекс: які зміни вже були

6 липня 2020 року нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев подав поправки до законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві", які повністю ігнорують думку бізнесу.

14 липня Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету і спрощення роботи фізичних осіб-підприємців.