За міжнародними стандартами: як працює завод компанії "Фармак" у Шостці та чому це важливо для української економіки

НК

В Україні більшість підприємств багато років залишаються залежними від імпорту сировини. Проте є приклади компаній, що на сьогодні вже мають досвід виробництва лікарських засобів у повному циклі.

Пандемія внесла свої корективи – тотальна глобалізація та взаємозалежність ланцюгів поставок перетворилися на загрозу, а не на абсолютну економічну перевагу. Тож з серпня цього року указом президента була введена у дію стратегія економічної безпеки. Вона має на меті поновлення та створення виробництва повного циклу важливої для забезпечення життєдіяльності людини продукції в умовах поширення пандемій, санкційних політик та інших ізоляційних процесів у світі. Це стосується і виготовлення критично важливих лікарських засобів.

В Україні більшість підприємств багато років залишаються залежними від імпорту сировини. Проте є приклади компаній, що на сьогодні вже мають досвід виробництва лікарських засобів у повному циклі. З 2015 року компанія "Фармак" запустила в експлуатацію виробництво з виготовлення активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) в Шостці та інвестувала у цей проєкт $40 млн. Наразі "Фармак" виготовляє 20 власних субстанцій (діюча речовина для ліків) і планує запустити ще понад 20 найближчими роками.

"Компанія "Фармак" експортує ліки більш як у 40 країн світу. У найближчих цілях — вихід окремих продуктів на ринок США. Американські норми є значно жорсткіші за українські чи європейські. Саме тому, проєктуючи наші виробничі майданчики, ми відразу орієнтуємося на впровадження найвищих світових стандартів, — коментує Василь Кушнірук, керівник підприємства з виготовлення АФІ у м. Шостка.

Однією з важливих ланок прогресивного виробництва є цифровізація процесів. "Фармак" свій бізнес уже давно активно переводить у цифру. Це стосується і виробничих цехів. У Шостці завдяки програмному забезпеченню керівникові цеху не потрібно фізично бути присутнім на тій чи іншій дільниці, щоб дізнатися, як рухається процес приготування діючої речовини.

За цим він стежить зі свого комп’ютера в режимі реального часу. За допомогою цифрових рішень він також може переглянути історію приготування АФІ, що відбувалося в нічну зміну чи будь-який інший день.

Сучасний бізнес повинен дбати й про екологію, тож завод у Шостці має спеціальну дільницю з очищення стічних вод. Вода, яка потрапляє до каналізації під час виробництва, попередньо проходить 5 ступенів очищення: вирівнювання pH води, механічна очистка від домішок, фізико-хімічне очищення, біологічна стадія очистки та ультрафільтрація. Останній етап – унікальний для України, він полягає в очищенні повітря дільниці у біоскрубері для нейтралізації будь-яких запахів. Як стверджують у компанії, такий симбіоз технологій зустрічається у найкращих світових виробників.

Компанія подбала також і про повітря: у процесі хімічного виробництва утворюються пари, які проходять багатоступеневий процес очищення перед тим, як потрапити в атмосферу. Для цього використовують систему газових скруберів — це повністю автоматизована система від відомого чеського бренду, який є одним із лідерів в очищенні промислових викидів. Ефективність газоочисної системи підтверджується відповідними аналізами внутрішньої та зовнішніх лабораторій.

Зауважимо, що завод з виготовлення АФІ, окрім зменшення залежності від глобальної ситуації в часи кризи,  дає змогу компанії "Фармак" контролювати собівартість готових ліків та уникати дефіциту важливих медикаментів на ринку України. Сьогодні компанія виготовляє лікарські засоби у 14 терапевтичних напрямах. Серед основних — ендокринологічні, гастроентерологічні, кардіологічні, неврологічні, протизастудні та інші препарати.