Кирило Сазонов: Труханов може одержати серйозну перемогу

Сазонов вважає, що Геннадій Труханов став незручним для багатьох, оскільки йому вдалося зламати добре налагоджену схему знищення або «віджимання» історичних будівель.

Мер Одеси Геннадій Труханов може здобути перемогу над своїми суперниками.

Таку думку висловив на своїй сторінці в Фейсбук популярний український політолог і журналіст Кирило Сазонов.

За його спостереженням, незручні суперники Геннадія Труханова ніяк не пов'язані з наближенням виборів і політичною областю в Одесі. Це крупні бізнесмени, які вирішили приватизувати історичні будівлі в центрі міста.

«Це бізнесмени, раніше які прикупили приміщення в будинках - пам'ятках архітектури, яких в Одесі дуже багато. Особливо в центральній частині міста. Приватизація квадратних метрів проходила в обхід мерії - через київські структури, не без допомоги «чорних» реєстраторів. Далі - по суті, злочинна реконструкція, через яку багато пам'ятників почали руйнуватися. Багато з них так і залишилися покинутими: відновлення вимагає великих грошей, а подальша реконструкція ризикує закінчитися обвалом. Що може в такому випадку зробити міська мерія, якщо ці будівлі - не в її юрисдикції?

Що може в такій ситуації зробити мер, у якого немає законних повноважень впливати на процес? За ідеєю, нічого», - зазначає політолог.

Кирило Сазонов вважає, що Геннадій Труханов став незручним для багатьох, оскільки йому вдалося зламати добре налагоджену і працюючу в різних містах схему зі знищення або «віджимання» історичних будівель. «Труханову вдалося відновити відомий в Одесі пам'ятник архітектури Будинок Руссова і навіть повернути приміщення в комунальну власність. Після такої гучної перемоги мерія взялася за інші об'єкти - Будинок Гоголя, який теж понад 10 років знаходиться в напівзруйнованому стані. Завдання - привести його в порядок і повернути місту. Зрозуміло, що власники не горять бажанням розлучатися з квадратними метрами в центрі міста. Але з огляду на те, що сьогодні ці будівлі об'єктивно перебувають в критичному стані, Труханова можна зрозуміти. Тепер головне, чим закінчиться юридична боротьба, де одеська мерія налаштована більш ніж рішуче», - зазначає Кирило Сазонов.

Примітно, що Одеса є лідером серед міст України за кількістю старих будинків. П'ять тисяч житлових будівель Одеси (11,5%) побудували до революції 1917 року, ще майже 6 тисяч - до 1945 року. У Києві старий фонд (до 1945 року) налічує всього 2,5 тисячі будівель, у Львові історичних будівель і того менше. На жаль, 750 житлових будинків Одеси визнані старими - їх треба або зносити, або повністю реконструювати. 25% всіх житлових будинків мають показник зносу понад 60% і в найближчі роки теж стануть становити небезпеку для своїх мешканців.