Майбутнє – за якісною професійно-технічною освітою – Палиця

Вибори

Ми маємо найближчим часом спільно вирішити ті проблеми, які заважають розвиткові навчальних закладів, заявив Палиця.

Стара матеріальна база та законодавчі перепони, які не дають можливості залучати до фінансування бізнес – це ті гострі проблеми, які заважають розвиватися українським профтехучилищам.

Їх обговорили під час зустрічі лідера партії «ЗА МАЙБУТНЄ» із директорами ПТУ в Сумах.

«Реалії такі, що обладнання, на якому практикуються студенти в більшості таких закладів, – дуже застаріле, йому вже по кілька десятків років. Середня зарплата викладачів – 5-6 тисяч гривень. Звісно, молоді спеціалісти не хочуть іти викладати в ПТУ. Хоча вони могли б зацікавлювати учнів вступати на навчання», – зазначив Ігор Палиця.

Бізнес готовий допомагати, вкладати гроші в навчання студентів і оновлення обладнання, але для цього потрібна законодавча підтримка. У  першу чергу, зміни в оподаткуванні, щоб підприємства не платили з цих коштів податок на прибуток. А ще – підприємствам потрібні гарантії: якщо вони готують для себе спеціалістів, то після навчання ці студенти підуть до них працювати, а не поїдуть на заробітки за кордон.

«На жаль, останні 6-7 років у нас політика держави така, що ніхто не зацікавлений у розвиткові вітчизняної професійно-технічної освіти. Ми потрапили під зовнішній вплив, і зараз робиться все, щоб наші діти їхали за кордон, вчилися там, залишалися і ставали рабами», – сказав політик.

Ігор Палиця наголосив: майбутнє – за якісною професійно-технічною освітою. Спеціалісти дуже потрібні на ринку праці.

«Ми маємо найближчим часом спільно вирішити ті проблеми, які заважають розвиткові навчальних закладів.  І наша депутатська група «ЗА МАЙБУТНЄ» вноситиме відповідні зміни в законодавство. Ми змусимо монобільшість прийняти ці зміни й дати поштовх розвиткові освіти. А якщо вона не справиться, то це зробить новий парламент», – підсумував він.