Венедіктова закликала повідомляти про порушення на виборах та «гречкосійство» (відео)

Yайбільше, 101 провадження, зареєстровано щодо підкупу виборців (стаття 160 Кримінального кодексу України).

Упродовж місцевої виборчої кампанії станом на 21 жовтня розпочато 475 кримінальних проваджень, з яких 234 – щодо безпосереднього порушення виборчого законодавства.

Про це повідомила генеральний прокурор України Іриина Венедіктова у своєму зверненні на Youtube.

За її словами, найбільше, 101 провадження, зареєстровано щодо підкупу виборців (стаття 160 Кримінального кодексу України). 

"Минулого тижня правоохоронці викрили так звану виборчу «сітку» - двох осіб затримано під час одержання 43,5 тис доларів США. В таку суму вони оцінили дані про 1050 виборців, які погоджуються голосувати за конкретного кандидата в мери Одеси. Одна з затриманих представлялася працівником Центральної виборчої комісії. Їм повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід - тримання під вартою з альтернативою внесення 630 тис гривень застави", - розповіла генпрокурор.

Також, як повідомила Венедіктова, на Одещині під час передачі 25 тис гривень - частини запропонованої неправомірної вигоди було затримано кандидата в депутати Подільської міської ради за підозрою у підкупі члена територіальної виборчої комісії. 

"Наразі він замість агітації перебуває під цілодобовим домашнім арештом із застосуванням електронного засобу контролю", - заявила генеральний прокурор. 

За її словами, другі за кількістю провадження – це перешкоджання здійсненню виборчого права (стаття 157 Кримінального кодексу України), і таких наразі 82. Ще 30 проваджень зареєстровані за фактами надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або несанкціонованого втручання в його роботу, 15 – за фактами фальсифікації, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації, 3 – незаконного використання виборчого бюлетеня і ще 3 стосуються порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації.

"Якщо на вас здійснюється тиск, вам пропонують за голос гроші чи подарунки, погрожують чи перешкоджають вашому праву обирати чи бути обраним, пам’ятайте – так само нечесно ці кандидати будуть діяти і коли отримають омріяні мандати. Ваша заява до Нацполіції, СБУ, ДБР чи до найближчої прокуратури може багато змінити, як і ваш безцінний голос на виборах", - заявила генеральний прокурор.