Названо причини низької явки на місцевих виборах в Україні

Основними причинами низької явки стало розчарування українців у політичних партіях, проживання не за місцем реєстрації та стан здоров'я, зазначають експерти.

На думку голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, цього року на місцевих виборах була настільки конкурентна кампанія, що явка повинна була бути найвищою в порівнянні з усіма минулими місцевими виборами. Наприклад, у 2015 році вона склала 47%, а в цьому - ледве дотягує до 37%.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Ціна перемоги: чим відзначилися місцеві вибори в Україні".

Читайте такожПолітологи пояснили причини підтримки виборцями чинних мерівЗа його словами, однією з причин стало те, що українці могли розчаруватися в політичних партіях.

"По-перше, всі бачать, як в рамках реформи децентралізації зростають бюджети громад, йде активна боротьба, і кожна партія намагається залучити свого виборця. Тобто, навіть попри умови пандемії, ми повинні були отримати досить високу явку. А насправді вона виявилася провальною", - розповів Кошель.

В той самий час за даними групи "Рейтинг", найпоширеніші причини, за якими люди не пішли на вибори — за станом здоров'я (20%) і проживання не за місцем реєстрації (19%).

"Я б сюди також додав відповідь" через епідемію коронавірусу "(10%). Насправді, це одна і та ж відповідь: люди боялися коронавірусу, боялися зараження. Це можна вважати основним мотивом у людей, які не прийшли на дільниці", - зазначив директор "Рейтингу" Олексій Антипович.

Аналітик громадської мережі ОПОРА Олександр Клюжев вважає, що ця явка була достатньою для легітимності новообраних органів місцевого самоврядування.

Що відомо про вибори 

  • Станом на 12:00 27 жовтня майже 26,7 тисячі дільничних виборчих комісій (понад 91% від загальної кількості), завершили підрахунок голосів виборців.
  • В Україні в день місцевих виборів 25 жовтня з виборчих дільниць госпіталізували 50 осіб, одна померла.
  • За словами заступника міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, вибори пройшли з дотриманням протиепідемічних норм, прописаних в постанові Кабміну — без грубих порушень.