У "Слузі народу" прокоментували можливість проведення виборів в ОРДЛО до отримання контролю над кордоном

Качура повідомив, що поки невідомо, чи змінюватимуть постанову про місцеві вибори.

Депутати навряд підтримають ідею провести вибори на окупованому Донбасі до отримання Україною контролю над ділянкою україно-російського кордону.

Таку думку висловив нардеп від "Слуги народу", заступник голови комітету з питань організації державної влади Олександр Качура, повідомляє "Радіо Свобода".

Він переконаний, що в цій частині радше мають змінитися мінські угоди. Водночас, зауважив депутат, постанова про призначення місцевих виборів не є ідеальною, у ній є, що змінити.

"Я бачив необхідність змін ще до того, як у ТКГ наш опонент заявив про те, що вони хочуть, щоб по всій території вибори пройшли. На мою думку, ми повинні провести вибори до Донецької і Луганської обласних рад на підконтрольній Києву території. По-друге, треба зробити більш "сухим" текст про призначення виборів тому, що там "країна-агресор", "окупанти" – це все ми і так знаємо. Ми повинні були посилатися на наше законодавство, на укази президента і зробити текст таким "сухим", щоб не було до чого прискіпуватися. Зараз ми лише ускладнили переговорний процес", - пояснив він.

Качура додав, що у профільному комітеті Ради наразі немає єдиної думки щодо питання внесення змін у постанову про призначення місцевих виборів цього року.

Вибори в ОРДЛО: що відбувається

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Згідно з рішенням, вибори на окупованих територіях Криму та Донбасу не призначаються і не проводяться.
  • 19 серпня на засіданні ТКГ Леонід Кравчук поінформував учасників групи про направлення в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до ВР з пропозицією розглянути питання про відповідність постанови про призначення місцевих виборів закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", а також комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.
  • 20 серпня журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах у рамках ТКГ представляє окремі райони Донецької області, у Facebook висловив думку, що Москва, "зливши" у ЗМІ документ з вимогою скасувати постанову ВР про місцеві вибори, унеможливила не тільки виконання цієї вимоги, а й саму постановку такого питання перед парламентом. Гармаш вважає, що таким чином Росія свідомо загнала ситуацію в глухий кут і блокує проведення запланованої на кінець серпня зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату".
  • Того ж дня Кравчук заявив, що Росія блокує роботу ТКГ з вимогою скасувати постанову ВР, у якій йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях. За його словами, 19 серпня на засіданні ТКГ й засіданнях підгруп представники РФ та бойовики заявляли, що "не заперечують, щоб вибори проходили по всій території України", але вимагають скасувати у постанові ВР пункт про неможливість проведення голосування на окупованих територіях.