Єврокомісія оштрафувала компанію Valve та ще п'ять видавців ігор на 7,8 мільйона євро

Власники цифрового магазину Steam відмовилися співпрацювати зі слідством та зобов'язані виплатити всю суму штрафу.

Єврокомісія оштрафувала компанію Valve і ще п'ять великих видавців ігор на загальну суму у 7,8 мільйона євро за порушення правил єдиного цифрового ринку ЄС.

Як передає The Verge, з 2010 по 2015 рік видавці не дозволяли мешканцям європейських країн з високим середнім доходом купувати та активувати ігри в Steam в тих країнах ЄС, де вони коштували дешевше – в Польщі, Чехії, Угорщині, Румунії, Словаччині, Естонії, Латвії та Литві.

"Така практика позбавляє європейських споживачів переваг єдиного цифрового ринку ЄС, і можливості шукати найбільш підходящу пропозицію в ЄС", – заявив голова відділу конкурентної політики Європейської комісії.

В результаті Єврокомісія оштрафувала наступні компанії:

  • Valve – на 1,6 мільйона євро;
  • Focus Home – на 2,9 мільйона євро;
  • ZeniMax – на 1,6 мільйона євро;
  • Koch Media – майже 1 мільйон євро;
  • Capcom – на 396 тисяч євро;
  • Bandai Namco – 340 тисяч євро;

Відзначається, що всі видавці співпрацювали зі слідством, тому в підсумку їх штрафи було зменшено на 10-15%. А ось Valve відмовилася від співпраці і повинна виплатити повну суму штрафу.

Своє розслідування Єврокомісія почала ще в 2017 році. А в 2019 році офіційно попросила Valve припинити практику геоблокування. Valve своєю чергою заявляла, що ключі активації з регіональним блокуванням використовуються лише в невеликій кількості ігор. Компанія також стверджувала, що не повинна нести відповідальність за регіональне блокування, через запит безпосередньо видавця гри.