Цю лікувальну дієту цінують за збалансованість та гнучкість в раціоні.
Так звана "дієта номер 5" – винахід радянського лікаря-гастроентеролога, професора Мануїла Певзнера. Цей варіант харчування був покликаний поліпшити стан людей, які страждають від захворювань печінки і жовчного міхура. Вона також дозволяє знизити навантаження на травну систему хворого при збереженні повноцінного харчування.
У двадцятих-тридцятих роках минулого століття професор Певзнер розробив 15 варіантів лікувальних дієт за окремими групами захворювань, які не втрачають актуальності і сьогодні. Особливою популярністю користується добре збалансована і щадна дієта (або "стіл") №5.
Варіації дієти 5 призначаються також при панкреатиті. Хворі люди дотримувались дієти №5 близько двох років, під наглядом лікаря. Також призначається дієта 5 для дітей, які страждають від проблем з травленням.
Проте, навіть здоровій людині вона дозволяє поліпшити метаболізм і позбавитися від зайвої ваги.
УНІАН розглянув основні принципи і меню цього варіанту харчування.
Перед застосуванням будь-якої дієти рекомендується проконсультуватися з лікарем.
Читайте такожСупрун пояснила, як правильно почати худнути
"Стіл №5" будується на виключенні з раціону зайвих жирів, ефірів і щавлевої кислоти, заборонено все смажене, консервоване, гостре та жирне. Не вживається свіжий хліб і борошняні вироби. Любителям солодкого доведеться відмовитися від шоколаду, морозива та десертів з кремом. Не можна також вживати каву і какао, так само як і алкоголь.
Основна перевага віддається їжі з великою кількістю харчових волокон, пектинів і ліпотропних речовин. Допускається вживання варених, тушкованих і запечених страв.
Дієта 5 передбачає щоденне споживання не більш ніж 2900 кілокалорій. При цьому, за добу вживається не більше 100 грамів білків, до 70 грамів жирів, і приблизно 350 грамів вуглеводів. Споживання солі жорстко обмежене – не більше 10 грамів на день.
Основу харчування дієти №5 складають овочеві супи, печена риба і птиця, варена або тушкована яловичина, крупи, негострі овочі і некислі фрукти. Яйця вживаються помірно – не більше одного на день, некруто варені. Молоко краще замінити кисломолочними продуктами, цукор споживати у кількості не більше 80 грамів на день. З солодкого допускаються мармелад, желе та мед.
Їжу необхідно вживати маленькими порціями, 5-6 разів на день, випиваючи не менше півтора літрів води на добу.
"Стіл 5" допускає використання досить широкого набору продуктів для того, щоб зробити харчування людини, яка сидить на дієті, різноманітним. Підібрати багате меню на тиждень за дієтою №5 не так вже й складно. Типова програма харчування на тиждень (з тих, що можна знайти в мережі) виглядає так:
Перший сніданок:
Гречана каша з тушкованими овочами – 70 г; творог з цукром – 150 гр; вершкове масло – 10 гр. (два-три рази на тиждень замінюється вареним яйцем); чай – 150 гр.
Другий сніданок:
Некисле яблуко, груша – близько 100 грамів (як варіант – йогурт або кефір).
Обід:
Овочевий суп без засмажки (картопля, капуста, морква, зелень, кабачки) – близько 400 грамів. (два-три рази на тиждень можна варити суп з м'ясом птиці або яловичиною). Фруктовий салат.
Полуденок:
Чай з галетним печивом – близько 150 грамів (два-три рази в тиждень можна замінити фруктовим салатом).
Вечеря
Картопляне пюре або макарони (близько 200 грамів) з відвареною рибою або м'ясом (90 грамів). Склянка кефіру або закваски.
Просте меню дієти номер 5 можна урізноманітнити незвичайними рецептами.
Кавказькі тефтелі
Для приготування знадобиться 150 грамів яловичини, дві столові ложки кефіру, 10 грамів чорносливу, чайна ложка вершкового масла, одне яйце і 20 грамів сметани.
М'ясо очистити від сухожилок та жиру, подрібнити на м'ясорубці. Замочити у воді чорнослив, прибрати кісточки і дрібно нарізати. У м'ясний фарш додати кефір, масло, яйце, чорнослив, посолити за смаком та перемішати.
З отриманої маси сформувати тефтелі і запікати близько години, до готовності. Подавати до столу зі сметаною.
Кабачки, фаршировані курятиною
Для приготування потрібна куряча грудка або філе (200-300 грамів), два великих кабачки, півсклянки рису та морква.
Відварити куряче м'ясо, пропустити його через м'ясорубку. Відварити рис. Розрізати кабачки навпіл і вичистити м'якоть, зробивши з них "човники". Курячий фарш змішати з рисом і дрібно нарізаною морквою, укласти отриману суміш в кабачки. Запікати в духовці близько 15 хвилин, до готовності.
Сирна бабка
На одну порцію знадобиться 250 г нежирного сиру, одне яйце, дві столові ложки манної крупи або борошна з висівками, 1 ложка меду або цукру.
Сир змішати з яйцем і крупою (або борошном), додати мед, перемішати до однорідної маси. Готувати на пару (оптимальний варіант – в пароварці), близько 30 хвилин.