Чемпіон за змістом йоду, зміцнює судини
Особливо він багатий вітамінами групи В – В1, В6 і РР. Містить в невеликій кількості і вітамін К.
Завдяки своєму вітамінно-мінеральному складу, шпинат є цінним продуктом для людей, страждаючих анемією. Для здорових людей шпинат теж дуже корисний, особливо для дітей і підлітків. Його споживання сприяє підвищенню гемоглобіну і збільшенню кількості червоних кров`яних клітин, поповненню запасів вітамінів і мінеральних речовин, підвищенню опірності організму до інфекційних захворювань. Єдиний недолік шпинату – високий вміст щавлевої кислоти.
Запобігає відшаровуванню сітківки ока, зміцнює судини. Показаний людям з ослабленим здоров`ям. Він добре засвоюється. Покращує діяльність підшлункової залози.
Використовується при захворюваннях нервової системи, недокрів`ї, гіпертонії, туберкульозі, цукровому діабеті, при перевтомі, рахіті, порушеннях росту у дітей. Стимулює роботу кишечника, уповільнює старіння клітин.
Суп-пюре із шпинату
2 порції- пучок шпинату
- 200 г вершків
- 50 г сиру Пармезан
- 4-5 скибочок білого батона
- 2-3 зубчики часнику
- сіль, перець — на смак
Щавель або шпинат, припущені в маслі
- 1,5 кг щавлю- 4 ст.ложки вершкового масла
- 1 скл. нарізаної ріпчастої цибулі
- 3 ст.ложки подрібненої зелені петрушки
- 1/2 скл. сметани
- 1/3 скл. панірувальних сухарів
- 1/3 скл. тертого сиру
- сіль і часник - на смак
Вершкове масло треба розтопити на сковороді, обсмажити протягом 10 хвилин цибулю. Потім додати щавель і смажити, безперервно перемішуючи, протягом 3 хвилин. Після цього додати подрібнений часник, зелень петрушки, сметану, сухарі і сир. Підігріти суміш, не доводячи її до кипіння, потім посолити.
Виходить відмінний дієтичний і вітамінний гарнір.