Лікар пояснила, чи може хворий на грип "підчепити" коронавірус

Лікар пояснила, що коли в довкіллі циркулюють кілька вірусів, "перемагає" новіший.

Хвора на грип людина, за словами вірусолога, доктора медичних наук Алли Мироненко, не може заразитися коронавірусом, оскільки між вірусами відбувається "конкуренція".

Читайте такожВ Україні з майже 36 тисяч лікарняних ліжок, підготовлених для хворих на COVID-19, зайнято третину – Степанов

Про це вона заявила в ефірі Obozrevatel TV. Мироненко зазначила, що в одну клітину зазвичай не потрапляють обидва віруси.

"В одну клітину зазвичай не потрапляють обидва віруси, тому що коли людина інфікована, виділяється захисний білок інтерферон, який не пускає інші віруси", – сказала вірусолог.

Лікар пояснила, що коли в довкіллі циркулюють кілька вірусів, "перемагає" новіший, а новіший для нас не грип.

Мироненко розповіла, що і грип, й COVID-19 вражають одні й ті ж органи – дихальні шляхи та легені. Тому восени може відбуватися "конкуренція вірусів" за ці локації в організмі людини.

При цьому вірусолог наголосила, що захворювання на грип є досить умовним захистом від коронавірусу: грип теж може призвести до смерті.

Раніше повідомлялося, що в Україні готуються до сезону грипу, тому вирішили розробити тест-систему, яка дозволить визначати з одного зразка, на що хвора людина: грип, парагрип чи коронавірус. 

Вас також можуть зацікавити інші новини: