Не забувайте, що дотримання правил збирання, приготування грибів / фото УНІАН
З початку року 60 осіб постраждали внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них одна людина померла.
Про це повідомляє у Facebook Центр громадського здоров’я МОЗ.
Читайте такожСимптоми отруєння грибами
"Постраждалих зареєстровано у Донецькій, Дніпропетровській областях - по 8 осіб; у Рівненській, Вінницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях - по 5 осіб; у Черкаській області - 4 особи; у Волинській області - 3 особи (1 летальний); у Полтавській області - 3 особи; у Житомирській, Закарпатській, Харківській, Херсонській, Львівській областях - по 2 осіб; в Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській та Сумській областях - по 1 особі", - йдеться у повідомленні.
За даними ЦГЗ, щорічно найбільше смертельних випадків отруєння грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки.
Як не отруїтися грибами
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Не рекомендовано вживати гриби:
- жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку.
Отруєння грибами: що варто знати