"Небезпечно для людей": лікар розповів про російську "вакцину" від коронавірусу

Необхідних даних про російський препарат досі світу не надано, каже експерт.

Російська вакцина від коронавірусу може становити небезпеку для людей, тому купувати її не потрібно навіть в тому випадку, якщо вона буде дешевше.

Про це розповів анестезіолог Сергій Дубров в ефірі каналу "Україна 24".

За його словами, зараз говорити про існування російської вакцини не можна, оскільки її клінічні дослідження не завершені.

Читайте такожЛікар назвала умови для появи в Україні російської вакцини від коронавірусу

"Третю фазу (досліджень, - УНІАН), як правило, до 50% препаратів не проходять якісно, не проходять успішно. В цілому в світі таких прецедентів не було, коли новий лікарський засіб реєструвалося б без повноцінного клінічного дослідження. Це порушення міжнародних норм проведення досліджень і дуже небезпечно для людей, які будуть отримувати цей засіб або вакцину", - сказав він.

За словами лікаря, світова спільнота не отримала необхідних даних про вакцину російського виробництва.

"Повноцінні матеріали досліджень не були представлені світовій спільноті. В одному з дуже авторитетних медичних журналів було опубліковано відкритий лист, де десятки фахівців звернулися до виробника вакцини "Супутник-5" з проханням надати матеріали, вчені не отримали цю інформацію. Я б взагалі утримався від висловлювань, що вакцина "Супутник-5" або якась інша є в Російській Федерації", - заявив Дубров.

Російська вакцина "Супутник V": що про неї відомо

  • У Росії в серпні заявили про реєстрацію "першої в світі" вакцини проти COVID-19, її нібито протестували на дочці Путіна. 
  • Москва не надала міжнародному науковому співтовариству ніяких даних про випробування вакцини, які б підтверджували, що вона безпечна і ефективна проти COVID-19. Третя фаза клінічних випробувань вакцини перед реєстрацією не проводилася. 
  • Видання Science зазначило, що Москва не скоро зможе користуватися своєю вакциною. І вона про це добре знає. На це вказують навіть певні епізоди сертифіката, виданого російським Міністерством охорони здоров'я. Зокрема, в ньому забороняється широке використання вакцини до першого січня 2021 року.
  • У той же час, міжнародна група дослідників висловила занепокоєння з приводу можливих неточностей у звіті про випробування російської вакцини. У деяких графіках зустрічаються підозрілі повтори, а даних для перевірки результатів недостатньо.