Українські та іноземні лікарі закликають ВООЗ зняти "рожеві окуляри" у боротьбі з палінням

На думку лікарів, замість стратегії "кинь палити або помри" Всесвітній організації охорони здоров’я варто взяти на озброєння стратегію зниження шкоди, намагаючись переключати курців, які не можуть кинути палити, на потенційно менш шкідливі альтернативи.

Українські лікарі закликають Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) "зняти рожеві окуляри" у боротьбі з тютюном: далеко не всі курці можуть або хочуть кинути, і не пропонувати їм жодного іншого способу знизити шкоду для організму – безвідповідально.

Дуже схожу позицію висловили і іноземні лікарі, вчені, експерти по боротьбі із тютюном, які, напередодні 9-ої наради конференції сторін Рамкової конвенції по боротьбі з тютюном звернулися до ВООЗ із закликом зробити бездимні нікотинові товари частиною стратегії боротьби з курінням.

Про це пише Обозреватель з посиланням на коментарі іноземних і вітчизняних експертів.

"Я багато років спілкуюся з такими пацієнтами, проводжу тренінги з прикладу WONCA як кинути палити, призначаю препарати. Однак, на практиці для багатьох таких хворих краще померти, аніж кинути палити. Заборони, штрафи, перестороги не лякають їх – все одно ця частина пацієнтів палить і буде палити. У наш час потрібні нові терапевтичні підходи, спрямовані на зменшення шкоди тютюнокуріння" - впевнена заслужений лікар України, кардіолог вищої категорії Марина Долженко.

Як розповідає лікар, наприкінці вересня 2021 р. на засіданні Консиліуму на платформі WebCardio.academy було проведено експертне опитування, в якому взяли участь більше тисячі українських сімейних лікарів, кардіологів, терапевтів, лікарів інших спеціальностей.

Абсолютно всі лікарі, які взяли участь в опитуванні, підтвердили, що вони вважають за необхідне боротися з тютюнопалінням своїх пацієнтів різними методами, але в разі відмови пацієнта або невдалої спроби - рекомендувати перейти на альтернативні методи отримання нікотину у відповідності зі світовими рекомендаціями.

Значна частина європейських та американських лікарів-практиків, що мають справу з реальними пацієнтами, а не теоретичними концепціями, також підтримують стратегію зниження шкоди.

"Перекривати рятівний для багатьох курців шлях через снюс або електронні сигарети – це все рівно що під час пожежі закривати двері до пожежної драбини, бо, мовляв, її сходинки можуть бути слизькими" – критикує стратегію ВООЗ доктор наук і старший дослідник Норвезького інституту громадського здоров’я Карл Лунд.

Він став одним із 100 вчених і експертів по боротьбі з тютюном, які 18 жовтня 2021 р. звернулися до Всесвітньої організації охорони здоров’я і до країн, що є сторонами Рамкової конвенції по боротьбі з тютюном, із закликом зробити бездимні нікотинові товари частиною стратегії боротьби з тютюнопалінням.

"ВООЗ може врятувати життя понад мільярда курців, якщо припинить масову дезінформацію щодо усіх форм нікотину і оновить свої наукові підходи, які зараз передбачають, що курці мають або кинути палити, або померти. Натомість варто взяти на озброєння політику зниження шкоди і використання значно менш шкідливих способів доставки нікотину" - впевнений ще один співавтор листа, професор соціальних і біхевіоральних наук Школи глобального громадського здоров’я при Університеті Нью-Йорку, доктор Девід Абрамс.

Лікарі підтверджують свої висновки статистикою. За останні 40 років боротьби з тютюном, яку провадить Всесвітня організація охорони здоров’я, запроваджуючи нові заборони і підвищуючи ціни на сигарети, кількість курців у світі зросла з 0,7 до 1,1 млрд. Кількість сигарет, які щорічно викурюють в світі, збільшилася з 5 до понад 6 трлн. При цьому від хвороб пов’язаних із палінням в світі продовжує помирати близько 8 млн. людей щороку.

З іншого боку, є країни, які змогли суттєво знизити рівень паління, переключаючи курців на потенційно менш шкідливі для здоров’я альтернативи. Наприклад, у Швеції, яка має найнижчий рівень паління в Євросоюзі, традиційно популярний т.зв. снюс (жувальний тютюн). 

А у Великій Британії переключення частини курців на вейпінг допомогло знизити рівень паління традиційних сигарет до рекордно мінімальних 14,7%. У США використання альтернативних нікотинових виробів допомогло знизити продажі традиційних сигарет на 48% за останні кілька років. А в Японії, завдяки тютюновим виробам для електронного нагрівання рівень паління сигарет знизився на третину з 2016 по 2019 рр.

"Ми маємо дивитись на ситуацію без "рожевих окулярів" і керуватись міжнародним досвідом та стратегією зменшення шкоди від паління, що полягає в тому, щоб створити можливість курцеві, який не зміг позбутися нікотинової залежності ані самостійно, ані за медикаментозної та терапевтичної допомоги, принаймні знизити рівень інтоксикації від вживання нікотину", - резюмує заслужений лікар України, кардіолог вищої категорії Марина Долженко.