Зайва вага та проблеми щитовидної залози – прямий зв'язок

НК

Винуватцем надмірної повноти, яка не піддається корекції навіть строгими дієтами та спортом, цілком можливо бути зниження функції щитовидної залози – гіпотиреоз. Як виявити це захворювання за допомогою простих та недорогих лабораторних досліджень – читайте у нашому матеріалі.

Як повідомляв нещодавно портал ТСН, гормональний розлад у 25% випадків стає причиною набору зайвої ваги. Насамперед це може бути пов'язане саме зі збоєм у роботі щитовидки, коли вона починає "лінуватися", виробляючи менше гормонів, ніж це необхідно в нормі. Що це за гормони? Вони називаються тироксин (Т4) та трийодтиронін (Т3).

Одне із завдань гормонів Т4 і Т3 - контроль основного обміну в організмі людини. Відповідно, коли рівень цих речовин патологічно знижується при гіпотиреозі – знижуються й основні метаболічні функції, включаючи водний баланс. Внаслідок цього накопичується зайва рідина, з'являються набряки на руках, ногах та обличчі. Надлишок води провокує набір ваги.

Головне, чого не можна робити, виявивши у себе підвищену набряклість – намагатися "зігнати" її за допомогою сечогінних препаратів. Насамперед необхідно здати аналізи на вміст у крові гормонів:

  • ТТГ (тиреотропного гормону)
  • FT3 (вільного трийодтироніну)
  • FT4 (вільного тироксину).

Крім того, рекомендується здати аналіз і на латентну (приховану) інсулінову резистентність – стан, коли в організмі знижується чутливість до інсуліну. Ця патологія часто супроводжує гіпотиреоз, але рідко діагностується на ранній стадії - адже вона теж сприяє набору зайвої ваги.

Важливо розуміти, що гіпофункція (недостатня функція) щитовидки – захворювання дуже поширене, особливо у жінок. Але його симптоми часто бувають неспецифічними, що ускладнює діагностику: проблеми, що розвинулися через гіпотиреозу, нерідко списуються на стрес, "неправильний" спосіб життя і харчування, вікові зміни в організмі й т. д.

Тому при неконтрольованому наборі зайвих кілограмів варто в першу чергу перевірити щитовидну залозу, особливо якщо окрім надмірної ваги присутні один або кілька з таких симптомів:

  • зниження імунітету, почастішання застуд;
  • проблеми із пам'яттю, навчанням;
  • "загальмовані" реакції;
  • апатія, денна сонливість, почуття постійної втоми, млявості;
  • випадання волосся, їх сухість і підвищена жорсткість;
  • огрубіння, потовщення та висушення шкіри;
  • непереносимість низьких температур, відчуття холоду навіть у теплі;
  • у жінок – вторинна аменорея (відсутність менструацій, тривалі затримки) та/або гіперменорея (дуже рясні менструації);
  • запори.

Пам'ятайте, що всі захворювання щитовидної залози, навіть набагато серйозніші за гіпотиреоз, лікуються в наш час дуже успішно. Але при цьому вкрай бажано "ловити" їх на ранніх стадіях – тоді терапія буде максимально ефективною та не надто тривалою.

Піклуйтеся про свій організм, допомагайте йому справлятися з проблемами, що періодично виникають, і будьте здорові!

Увага! Самолікування може завдати шкоди вашому здоров'ю!