Горіхи корисні не всім. Лікарі назвали категорії людей, яким горіхи краще повністю відмовитися.
Всім відомо, що горіхи містять десятки вітамінів і включені в рекомендації по здоровому харчуванню. Але у цих чудових продуктів є і небезпечні властивості. Ми розібралися, чим може нашкодити жменя арахісу або мигдалю, і кому шкідливо їсти горіхи.
Горіхи вкрай багаті вітамінами, амінокислотами і корисними жирами. Але вони можуть і нашкодити організму. Дієтолог Світлана Фукс розповіла про шкоду горіхів у своєму Facebook.
Лікар попереджає, що горіхи - дуже калорійний продукт. Всього в 100 г ласощів міститься 690 ккал - і це без добавок. А якщо захопитися горішками в шоколаді, в меді або в цукрі, то можна легко перебрати денну норму.
Також дієтолог розповіла, чому не можна їсти багато горіхів, тобто більше 20 г на день. У великих дозах цей продукт серйозно навантажує шлунок, а також може викликати набряк горла і мігрені.
Щоб отримати максимум користі від горіхів, Світлана Фукс рекомендує їсти їх сирими і купувати в шкаралупі - так в них зберігається максимум вітамінів. Однак кешью і мигдаль лікар навпаки радить обсмажувати - в них термічна обробка нейтралізує шкідливі речовини.
Є деякі протипоказання, при яких від горіхів в раціоні краще відмовитися. Ось кому не можна їсти горіхи:
У малих же дозах і при відсутності протипоказань горіхи принесуть тільки користь.
Найшкідливішим горіхом в раціоні вважається арахіс. Строго кажучи це навіть не горіх, а біб, оскільки росте в землі. Через це на ньому часто буває шкідливий для здоров'я грибок. А в сирому арахісі багато фітинової кислоти, яка прешкоджає засвоєнню заліза організмом.