Вплив цих горіхів на організм людини дуже великий.
І каштани, і жолуді - це горіхи, які можна знайти просто на вулиці, та в Україні вживати їх у їжу якось не прийнято, і варто розібратися, чому. Дізнайтеся, чи можна їсти жолуді сирими або приготованими, а також як на організм діють каштани.
Видання Healthline пише, що попри свій невеликий розмір, каштани містять величезну кількість корисних речовин. У 10 горіхах містяться білки, жири, вуглеводи, клітковина, мідь, марганець, вітаміни В6, В5, В3, С, а також тіамін, калій, фосфор і магній. При цьому, калорійність каштанів дуже низька через малу кількість жиру в складі, але зате 84 грами горіхів закривають 15% від добової норми клітковини. Також у складі каштанів багато антиоксидантів.
Регулярне вживання таких горіхів допоможе зміцнити зір, імунітет, серцево-судинну та ендокринну систему, і регулювати кров'яний тиск. Дослідження показали, що люди, які регулярно вживають їжу, багату на калій, рідше страждають від проблем із серцем і судинами, ризик інсульту для них нижчий. У каштанах міститься 11% від добової норми калію.
Клітковина - також необхідний будь-якій людині компонент. Якщо давати організму необхідну її кількість, то можна налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, контролювати роботу кишківника і рівень цукру в крові. Продукти, багаті на клітковину, дарують відчуття насичення на довгий час без збільшення ваги.
З огляду на таку кількість корисних речовин, варто з'ясувати, чи можна їсти каштани з вулиці. На жаль чи на щастя, але в Україні на вулицях росте кінський каштан - це вид декоративної рослини. Його плоди вживати в їжу не можна в жодному разі - воно тягне за собою важкі отруєння. Якщо хочете поласувати каштаном, краще купувати його в супермаркеті й читати, щоб на упаковці було написано "буковий каштан" - рослина роду Castanea.
Чи можна каштани їсти сирими? Так, але вживання в такому вигляді підходить не всім людям - іноді така велика кількість танінів без термічної обробки сприймається шлунком негативно, тому горіхи краще готувати. Healthline рекомендує запікати каштани 20-30 хвилин за температури 200 градусів у духовці або варити у воді на плиті приблизно півгодини. І в першому, і в другому випадку горіхи потрібно проколювати перед приготуванням, щоб вони не вибухнули.
Насправді, люди вживали в їжу жолуді століттями - про це також пише видання Healthline. І причина, чому не можна їсти жолуді, криється в танінах і великій кількості дубильних речовин. Перші та другі шкодять організму, якщо вживати горіхи постійно і багато. Крім того, саме таніни заважають засвоювати корисні речовини з інших продуктів, тому жолуді не увійшли до списку гастрономічних фаворитів.
Проте склад горіхів дуже багатий - антиоксиданти, калій, марганець, вітамін В6 і В9. Клітковина допомагає налагодити роботу кишківника - дослідження довели, що люди, які вживали екстракт жолудів протягом 10 днів, рідше страждали на розлади шлунково-кишкового тракту або інші проблеми, пов'язані з травленням, ніж ті, хто цього не робив.
Перш ніж вирішувати для себе, чи можна людині їсти жолуді, важливо знати не тільки про переваги, а й про недоліки таких горіхів: Категорично заборонено вживати жолуді в сирому вигляді - через високий вміст танінів є ризик отруїтися або отримати розлад шлунково-кишкового тракту. Крім того, іноді жолуді провокують алергію - першіння в горлі, свербіж, підвищену сльозотечу. Саме тому алергікам краще бути обережними з такими продуктами.
Чи можна їсти жолуді дуба? Так, але тільки не в сирому вигляді - їх завжди необхідно замочувати, щоб позбутися танінів і дубильних речовин. Горіхи викладають у ємність, заливають чистою водою і залишають на 1-2 дні, весь час змінюючи воду. При цьому ті жолуді, які спливуть на поверхню, їсти не можна - тільки ті, що потонули. Після вимочування горіхи необхідно довго варити до м'якості, а потім можна остудити і використовувати в їжу.