Харчові домішки посилюють ефективність антидепресантів

Вчені з Гарварда (Harvard University) і Університету Мельбурна (University of Melbourne) виявили, що вживання антидепресантів у поєднанні з омега-3-поліненасиченими жирними кислотами, а також вітамін Д, метилфолатом і S-аденозилметіоніном, збільшує ефективність препаратів.

Для того, щоб з'ясувати це, автори проаналізували результати більше п'яти тисяч наукових робіт, опублікованих до кінця 2015 року, у яких вивчали взаємозв'язок між вживанням 14 різних харчових добавок і ефективність антидепресантів. Жодна з харчових добавок не викликала будь-яких серйозних побічних ефектів. Всі експерименти контролювалися плацебо, пише Медпортал.

Автори на чолі з Джеромом Саррісом (Jerome Sarris) не виявили будь-якого істотного впливу інозитолу, а прийом вітаміну С, цинку, триптофану і фолієвої кислоти приводив до неоднозначних результатів.

Читайте такожДефіцит вітаміну Е може призвести до неврологічних відхилень

Незважаючи на те, що більшість наукових досліджень дійсно підтверджують збільшення ефективності антидепресантів при їх одночасному застосуванні з деякими харчовими добавками, призначати їх собі самостійно не слід – перед прийомом варто обов'язково проконсультуватися з лікарем.