Гарячі напої можуть зумовити розвиток раку стравоходу

Один з підрозділів Всесвітньої організації охорони здоров'я, Міжнародне агентство по вивченню раку (International Agency for Research on Cancer, IARC) опублікувало заяву, в якій застерігає людей від вживання занадто гарячих напоїв.

Дослідження показують, що небезпечно пити рідини, температура яких перевищує 65 градусів за Цельсієм, бо це може спровокувати розвиток раку стравоходу, пише Медпортал.

Читайте такожДля американців видано рекомендації щодо здорового харчування

Фахівці IARC звели воєдино дані, отримані від більш ніж 1000 наукових робіт, метою яких було виявити зв'язок між вживанням кави і подальшим розвитком раку. Директор агентства Крістофер Уайлд (Christopher Wild) резюмував: «Результати дозволяють припустити, що вживання дуже гарячих напоїв може бути однією з причин розвитку раку стравоходу, і основний вплив на це має температура, а не сам напій».

Дослідження, проведені в Японії, Південній Америці, Ірані і Туреччині, де люди традиційно п'ють чай дуже гарячим — від 70 градусів за Цельсієм і вище — показують, що ймовірність розвитку раку тим вища, чим вища температура напою.