Ось і знову з`явилися кавуни, і як завжди раніше, ніж їх очікували. Смугаста ягода, звичайно, штука корисна. І спрагу втамовує і шлаки виводить, але все це стосується стиглих кавунів...
Ось і знову з`явилися кавуни, і як завжди раніше, ніж їх очікували. Смугаста ягода, звичайно, штука корисна. І спрагу втамовує і шлаки виводить, але все це стосується стиглих кавунів, які повинні з`явитися тільки до середини серпня. Від ранніх чекати користі не доводиться, особливо, нашому шлунку.
Ранні ж кавуни, як правило, вирощені в парниках або на відкритому ґрунті, щедро присмаченому стимуляторами росту, хімікатами, різними покращувачами смаку і кольору, щоб можна було встигнути зібрати два, а то й три урожаї. І таке «накачування» може згубно впливати на наше здоров`я.
Небезпеки, в основному три: нітрати, пестициди і солі важких металів. Першими отруїтися можна, але складно, оскільки з’їдені нітрати відразу про себе знати не дадуть, але в організмі накопичуватимуться. Отже, який за рахунком кавун виявиться останньою краплею, що спровокувала шлунково-кишкові проблеми, вирахувати важко. А діти постраждають першими.
Важливо пам`ятати, що нітрати скупчуються в шкірці і прилеглій до неї незрілій частині плоду. Про їх присутність говорять жовті (а не біло-рожеві) прожилки в м`якоті кавуна. Накопичення в організмі солей важких металів теж відразу не позначиться, але надалі може виявитися різними хворобами, навіть онкологічними.
Інша справа - пестициди. Симптоми отруєння ними не примусять себе чекати: біль у шлунку, діарея, температура, пітливість і слабкість.
А будь-які ягоди обробляти пестицидами заборонено, оскільки через швидкість дозрівання плодів ця хімія не встигає розкластися на елементи.
Втім неправильно чинимо і ми, коли не звертаємо уваги на всі застереження, з якими звертаються до нас фахівці, і про які написано вище. Дуже вже хочеться кавунчика, а у продавців такий чесний вигляд, коли вони говорять про аномально теплу погоду і особливий сорт ягоди.
Тому, щоб одержати від кавуна користь, потрібно, як мінімум навчитися його вибирати.
Сезонним торговцям забороняється продавати баштанні культури частинами, надрізати і тим більше розрізати їх, навіть якщо покупець наполягає. Річ у тому, що на поверхні кавуна скупчується величезна кількість бактерій, а водна м`якоть кавуна - чудове середовище для їх розмноження.
На партію товару продавець повинен мати підтверджуючі якість і безпеку документи (не прострочені), видані органами держсанепідемстанції того району або міста, звідки привезені кавуни.
Переконалися, що з місцем торгівлі все гаразд? Можна приступати до вибору. Досвідчені любителі кавунів часто радять:
- брати ягоду з жовтим (не зеленими) хвостиком і «попкою» - це означає, що кавун зірвали, коли він вже дозрів. Жовтим (а не білим) має бути і земляна пляма на боці кавуна.
- купувати яскравий кавун. Чим контрастніші темні і світлі смужки, тим краще.
- звертати увагу на розмір. Побоюйтеся дуже маленьких і дуже великих в порівнянні з сусідніми кавунами. Перші явно чогось недоотримали, а другі навпаки, “об`їлися” добрив.
- навіть від легкого клацання кавун повинен резонувати. Це відбувається тому, що м`якоть зрілого кавуна має мікропорожнечі.