Німецький вірусолог вважає, що знищити COVID-19 людині не вдасться

Досі невідомо, які саме заходи профілактики є дієвими у боротьбі з коронавірусом.

Людство не зможе знищити коронавірус, поки у нього не буде вакцини.

Читайте такожВ Ізраїлі різко зросла кількість заражень COVID-19

Таку думку висловив провідний німецький вірусолог, професор вірусології та директор інституту вірусології і дослідження ВІЛ при медичному факультеті Боннського університету, професор Хендрік Штрик, повідомляє medikforum.При цьому він уточнює, що до цих пір не створено жодної ефективної вакцини проти існуючих у світі чотирьох ендемічних коронавірусів людини. З цієї причини слід змиритися з тим, що SARS-CoV-2 міцно інтегрований в наше повсякденне життя.

Вірусолог стверджує, що існують два фактори, специфічні для респіраторних вірусів або для коронавірусів. Це близькість і час. Перебуваючи тривалий час поруч із зараженим ризик підвищується багаторазово. Небезпека додатково посилюється в закритих приміщеннях, оскільки відсутність вітру і сонця означає, що крапельки вірусу можуть краще зберігатися в повітрі.

Захисні маски працюють тільки в разі їх правильного використання, тобто регулярної заміни або знезараження.

Дезінфекція відіграє другорядну роль, тому що SARS-CoV-2 - це повітряно-крапельна інфекція, а не контактна. Проте якщо людина чхає або кашляє в руку, а потім відкриває двері, може бути інфікування, якщо при цьому ще й торкнутися слизових оболонок. Але це не головний маршрут передачі.

"Ми повинні почати жити з вірусом. Це означає, що ми повинні зрозуміти, які заходи найбільш ефективні. Деякі кажуть, що це маски, інші виступають за обмеження контактів або забороняють масові заходи. Але на даний момент ми точно цього не знаємо. Спочатку було вжито багато різних заходів швидко і одночасно. Тепер важливо зрозуміти, що краще всього блокує вірус. Тільки коли ми це зрозуміємо, ми вийдемо на правильний шлях", - вважає Штрик.