Bloomberg: Коронавірус перемагає, нам доведеться жити з ним в 2021 році

Більшість експертів не вірять в появу вакцини до наступного року і радять переглянути очікування й поведінку.

Вірус перемагає. Це цілком очевидно після більш ніж півроку пандемії, яка змінювала свою форму й вбила 450 тисяч людей по всьому світі. Вона закріплюється й підриває темп життя від Уханя до Сан-Паулу.

Попри те, що перспективні й доволі швидкі проекти з розробки вакцини тривають в Китаї, Європі і США, лише найбільші оптимісти можуть розраховувати, що ефективні ін'єкції будуть готові для глобального продажу вже цього року. Як все відбудеться так, як очікує більшість експертів, і ефективна вакцина не з'явиться впродовж значної частини 2021 року, нам доведеться співіснувати з коронавірусом ще рік чи й навіть довше без "срібної кулі", - пише Bloomberg.

Ця наступна фаза кризи буде вимагати перезавантаження очікувань, більшого усвідомлення і зміни в поведінці, про що говорять професіонали в сфері охорони здоров'я. На їхню думку, успіх не буде визначатися поверненням до життя в тому вигляді, яким воно було в 2019 році. Метою, швидше, буде виграти час, а також зберегти силу й політичну гнучкість для обмеження деструктивних можливостей в ході розширення пандемії, поки не з'являються медичні інструменти для ефективного лікування й імунізації.

Читайте такожКількість видужалих від COVID-19 перевалила за чотири мільйони

"Люди втомлені. Вони помилково відчувають, що все минеться", - сказав інфекціоніст і професор медицини в  Дюкському університеті Камерон Волф.

"Нам потрібно знайти спосіб жити з цим", - додав він.

Ситуація ускладнена ще й тим, що сприйняття загрози різниться в різних районах, не кажучи вже про країни. Багато залежить від важкості місцевих спалахів й ефективності тестування, відстеження контактів, соціального дистанціювання, медичних систем і позбавлення політичного забарвлення системи медичного попередження. Лідери, такі як президент США Дональд Трамп, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон чи президент Бразилії Жаїр Болсонару зіштовхнулися з тим, що їхня підтримка серйозного обвалилася через рівні зараження і смертей від COVID-19 в їхніх країнах. В багатьох місцях повідомлення згори конфліктували з порадами експертів або глушили корисні інструкції від урядових профільних відомств. Це спровокувало спантеличення й недовіру, а також заохотило людей розглядати інформацію про охорону здоров'я через партійну призму.

Але не всі новини похмурі. В першому півріччі уряди по всьому світу пішли на надзвичайні заходи, змусивши бізнес зупинитися, людей - лишатися вдома й не збиратися у натовпи. Все це допомогло сповільнити зараження, врятувати життя й дало лідерам час запастися медичним обладнанням і всім необхідним. Однак, прогрес відбувся ціною економічного скорочення. Безробіття зросло, а трильйони доларів довелося виплатити для фіскальної і монетарної стимуляції. Уряди навряд чи підуть на черговий повноцінний карантин, хіба що станеться катастрофа.

Читайте такожThe Guardian: Коронавірус нівечить легені жертв до непізнаваності

Bloomberg пише, що здатність співіснувати з коронавірусом SARS-CoV-2 буде дедалі більше залежати від того, як люди оцінюють ризики й ухвалюють власні рішення.

"Жодна активність не буде відбуватися без ризику зараження коронавірусом", - сказав старший дослідник Центру Джона Хопкінса в Балтиморі Амеш Адалджа.

"Йдеться про те, на який ризик люди будуть готові піти", - додав він.

Проблема в тому, що коронавірус діє непомітно. Країни, такі як Китай і Південна Корея, які змогли придушити локальні спалахи, тепер зіштовхнулися з другими хвилями. Пекін цього тижня закрив школи й обмежив міжнародні авіарейси після того, як новий спалах поширився на сусідні провінції. В Німеччині, якій вдалося уникнути такої кількості смертей, як у інших великих країнах Європи, нові кластери зараження з'явилися на бійні й в берлінській багатоповерхівці.

Читайте такожBloomberg: Перші вакцини від коронавірусу не будуть рятувати від зараження

В США пандемія охопила штати так званого "сонячного поясу", такі як Флорида, Техас і Аризона, після важко здобутої перемоги над коронавірусом в Нью-Йорку. В Латинській Америці, якій щастило на початку, пандемія тепер стає розгромною. Бразилія зі щільно населеними містами і сільськими регіонами без належних медичних послуг стає новим епіцентром. Зростання випадків зараження в Китаї й США свідчать, що стається, коли регіони починають скасовувати обмеження, - каже виконавчий директор альянсу з вакцинації Gavi Сет Берклі.

"Ніде це не закінчилося. Нам потрібна певна смиренність у тому, як ми збираємося розібратися з проблемою. Цілком очевидно, що якщо ми просто відчинимо всі ворота й спробуємо повністю повернутися до норми, то коронавірус продовжить поширюватися", - сказав він.