Дієтологи зазначили, багато консервованих продуктів так само корисні для здоров'я кишківника, як і свіжі.
Є консерви, які містять клітковину, пребіотики та інші важливі поживні речовини, необхідні мікробіому кишківника.
Дієтологи зазначили, багато консервованих продуктів так само корисні для здоров'я кишківника, як і свіжі, пише Eatingwell.
1. Чорна квасоля
Вона багата як розчинною, так і нерозчинною клітковиною, яка сприяє регулярній дефекації та живить корисні бактерії в кишківнику.
Дієтологиня Аманда Сауседа пояснила: "Консервована чорна квасоля може легко допомогти досягти необхідного рівня клітковини: у порції об'ємом ½ склянки міститься 8,5 грама".
2. Нут
Він містить поєднання білка і клітковини, корисної для кишківника.
Унікальною особливістю нуту є вміст галактоолігосахаридів (ГОС) - різновиду розчинної пребіотичної клітковини. Дієтолог Рене Корчак пояснила, що ГОС не засвоюється, доки не потрапляє до товстого кишківника, де корисні бактерії ферментують клітковину, збільшуючи вироблення інших корисних бактерій, таких як біфідобактерії та лактобактерії.
Вона зазначила, що навіть невелика кількість може бути корисною. "Додавання невеликої кількості нуту до щоденного раціону, всього ¼ склянки, може сприяти здоров'ю кишківника", - запевнила вона.
3. Консервований буряк
Він багатий на клітковину та біологічно активні сполуки, які підтримують здорову мікрофлору кишківника. Одна чашка містить близько 3 грамів клітковини, а буряк багатий на беталаїни та фенольні сполуки, що мають антиоксидантні та протизапальні властивості, які можуть бути корисними для здоров'я травної системи.
"Ці біоактивні сполуки, а також велика кількість харчових волокон, включно з олігосахаридами, можуть сприяти регуляції мікробіома кишківника і стимулювати ріст пробіотичних бактерій", - пояснила Корчак.
4. Кукурудза
Це багатий на клітковину крохмалистий овоч, який підтримує здоров'я кишківника, забезпечуючи організм як розчинною, так і нерозчинною клітковиною. Нерозчинна клітковина збільшує об'єм випорожнень, а розчинна клітковина служить їжею для корисних кишкових бактерій.
5. Сардини
Вони можуть підтримувати здоров'я кишківника завдяки омега-3 жирним кислотам, які допомагають підтримувати цілісність слизової оболонки кишківника. 85 г консервованих сардин містять близько 834 мг жирних кислот у сукупності, що робить їх чудовим джерелом омега-3.
6. Гриби
Вони містять пребіотичні волокна, які підтримують здорову мікрофлору кишківника. Дослідження показують, що сполуки, які містяться в грибах, можуть збільшувати вироблення коротколанцюгових жирних кислот, які допомагають підтримувати здоров'я слизової оболонки кишківника і загальне здоров'я травної системи. Ці сполуки також мають антиоксидантні та протизапальні властивості, які можуть бути корисними для кишківника.
Нещодавно дієтологиня відповіла, чи корисно їсти консервовану квасолю. Зокрема, дієтологиня Кеті Дрейкфорд зазначила, що завжди тримає під рукою консервовані бобові, такі як квасоля, горох, нут і сочевиця.
За її словами, ці продукти одні з найуніверсальніших і найбагатших поживними речовинами.