Іран відмовився виплачувати компенсацію за збитий літак МАУ

Спецпроект

Заява іранської сторони стосується тільки компенсації за збитий літак.

Іран не буде виплачувати компенсацію українській авіакомпанії МАУ за збитий над Тегераном пасажирський літак Boeing 737.

За словами голови Центральної страхової організації Ірану Голамреза Сулеймані, літак не був застрахований в іранських страхових компаніях, передає Reuters.

"Український літак був застрахований європейськими компаніями в Україні, а не іранськими (страховими, - УНІАН) компаніями. Тому, компенсацію повинні виплачувати ці європейські компанії", - сказав Сулеймані.

Читайте також Іран предложили Україні "меморандум про Взаєморозуміння" через збіття літака МАУ

Як зазначає Reuters, ця заява стосується лише компенсації за літак, і не має відношення до очікуваної компенсації від Ірану сім'ям жертв збитого літака.

Європейські авіастрахувальники поки не прокоментували заяву іранської сторони.

Авіакатастрофа МАУ в Ірані: хроніка подій

  • 8 січня в Ірані був збитий літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб.
  • На борту Boeing 737 знаходилися 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великобританії.
  • Президент Ірану Рухані визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 9 червня стало відомо, що в Ірані у справі про збиття літака "Міжнародних авіаліній України" обвинуваченими проходять шість осіб.
  • 20 липня "чорні ящики" літака МАУ були доставлені в Париж.
  • 24 липня стало відомо, що дані з чорних ящиків збитого в Ірані пасажирського лайнера МАУ підтвердили факт зовнішнього втручання в роботу літака.
  • 29-30 липня в Києві пройшов перший етап переговорів з Іраном щодо збитого українського "Боїнга". Головною темою став розмір компенсацій родичам загиблих в авіакатастрофі.