Страхова медицина в Україні: стало відомо, що покриватиме і коли запрацює

Спецпроект

Система повинна запрацювати не пізніше 2023 року.

Напередодні президент Володимир Зеленський у своєму посланні до Верховної Ради доручив профільним відомствам розробити модель страхової медицини.

Читайте такожЗеленський виступив з вимогою розробити моделі страхової медициниЩо це за модель і коли вона запрацює, розповів голова профільного комітету питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, повідомляє ТСН.

Впровадження моделі страхової медицини було в передвиборчій програмі президента, нагадав Радуцький. Він каже, що закон має бути прийнятий наступного року. Сама система повинна запрацювати не пізніше 2023 року.

За його словами, зараз комітет і Міністерство охорони здоров'я вивчають структури страхування, які є в інших країнах світу.

"Найближча для України модель та, яка діє в Нідерладдах та Ізраїлі, коли держава і громадянин в рівних ступенях відповідають за здоров'я людини. Йдеться про те, що держава бере на себе фінансування так званого гарантованого пакету, в який входить екстрена медична допомога, психіатрична, протитуберкульозна, лікування інфекційних хвороб, інфаркт, інсульт, онкологія. У цьому пакеті пацієнт не платить ні за що", - розповів Радуцький і додав, що, наприклад, наступного року онкологічний пакет коштуватиме 84 тис. грн.

Зате людина буде платити за інші послуги, які не входять в базовий пакет. Наприклад, це протезування зубів, планова операція, яка не пов'язана з небезпекою життя, додаткові обстеження, або більш комфортні умови перебування в лікарні. "Це додаткові послуги, які людина може платити за рахунок добровільного страхування, або додаткового страхування. Базовий пакет оплачує держава", - підкреслив чиновник.

Радуцький зазначає, що зараз існує дві проблеми запровадження страхової медицини в Україні. "По-перше, це законодавство. Цей закон великий і його не можна приймати в турборежимі. По-друге, це отримання зарплат в "конвертах", з яких не платять податки. Тому введення такої системи страхової медицини можливе, коли ми виведемо хоча б 70% зарплат з тіні ", - говорить голова профільного комітету питань здоров'я нації.

Новини по темі