Розповідаємо, чому аспірину не місце в банках з хрусткими огірками і соковитими помідорами.
Багато людей, які в дитинстві залишалися на літо в селі, запам'ятали, як бабуся готувала закрутки на зиму і додавала в банки аспірин. У когось так робили мами, а хтось і сам так готує консервацію.
Такий метод приготування закруток вважається застарілим, і в інших країнах його не використовують. Але як щодо користі для здоров'я? Ми розібралися, навіщо додають аспірин в консервацію і чи шкідливі такі народні рецепти.
Радянські господині додавали аспірин в консервацію, щоб продукція довше зберігалася. Аспірин або ацетилсаліцилова кислота мав репутацію чудо-таблетки, з якою соління зберігаються довго і не вибухають, набувають хрусткого смаку, а розсіл в них стає прозорим. Коштував аспірин дешево і був в наявності в будь-якій домашній аптечці. Навіть після розпаду СРСР рецепт передавався наступним поколінням і нинішні господині досі "годують" овочі аспірином.
Любителі домашніх солінь переживають, чи можна класти аспірин в огірки та інші консерви. Лікарі стверджують, що в таких закрутках немає нічого корисного. Змішувати ліки з їжею - погана ідея.
Ацетилсаліцилова кислота дійсно створює в банках кисле і антимікробне середовище, але також виділяє в консервації шкідливі фенольні сполуки. Якщо покуштувати таких овочів і випити розсолу з аспірином, то можна серйозно нашкодити печінці і ниркам. Після довгого настоювання солоні овочі з аспірином стають токсичними для шлунка.
Якщо хочете знайти безпечні альтернативи аспірину - додайте в помідори і огірки природні окислювачі.
Ось чим можна замінити аспірин в консервації:
А таблетки аспірину краще сховайте в аптечку і більше не використовуйте на кухні.