Розповідаємо, що замінює вершкове масло або рослинну олію, а також навіщо і коли потрібно шукати альтернативу.
З кожною господинею траплялися казуси - взялися за випічку, а в процесі готування з'ясували, що потрібного інгредієнта немає. Крім того, бувають ситуації, коли використовувати якийсь продукт (наприклад, вершкове масло) не можна - людям з індивідуальною непереносимістю лактози воно зашкодить.
Чим замінити вершкове масло у випічці пп і що робити, якщо немає рослинної олії - читайте в матеріалі.
Важливо розуміти, що така альтернатива можлива, тільки якщо справа стосується саме тіста - для приготування крему або глазурі краще скористатися тільки таким продуктом. Справа в тому, що вершкове масло - це загусник, без якого структура тесту порушиться, а випічка вийде не такою, як ви хотіли.
Якщо ви не знаєте, чим замінити вершкове масло в пісочному тісті, листковому, дріжджовому або будь-якому іншому, спробуйте наступні варіанти:
Також можете використовувати фруктове та овочеве пюре - підійде, якщо потрібно знизити калорійність випічки.
Шукати альтернативу такому продукту можна в разі, коли ви хочете надати своїй випічці вершковий смак, аромат і створити більш ніжну структуру. Враховуйте, що додаючи більш "важкий" продукт, калорійність кексу або пирога стає вище. Варіанти для заміни наступні:
Причому, останній пункт ідеальний, якщо ви харчуєтеся правильно, не хочете зайвих калорій і, в цілому, бажаєте отримати "легку" для шлунка і фігури випічку.
Пам'ятайте, що найважливіше правило - дотримуватися пропорції, щоб не зіпсувати структуру тіста. Кокосове, топлене вершкове, грецький йогурт і сметана замінюють вершкове (і воно замінює їх) в пропорції 1:1.
Соняшникова, оливкова, кукурудзяна, арахісова - співвідношення 10:8, де рослинного продукту менше, ніж вершкового, наприклад:
Також в якості заміни можна використовувати маргарин у співвідношенні 1:1, але пам'ятайте, що такий продукт містить шкідливі трансжири і захоплюватися ним не варто - краще вибрати більш корисну альтернативу.