Як порізати кавун, щоб він довше залишався свіжим, і скільки скибочок за раз можна з'їсти.
У серпні починається сезон кавунів. У середині місяця їх можна вже спокійно купувати і насолоджуватися ягодою. Але кілограмами їсти все-таки не варто, попереджають лікарі. Яка порція вважається безпечною, чи можна їсти кавун щодня, а кому від кавуна краще відмовитися зовсім - розповідаємо в матеріалі.
Кавун - солодка ягода. У ньому міститься близько 13% сахарози, фруктози і глюкози (це цукри). Крім них, у м'якоті - цілий набір корисних речовин: пектини, магній, кальцій, натрій, калій, фосфор, залізо, тіамін, рибофлавін, ніацин, фолієва кислота, каротин, аскорбінова кислота тощо.
Але на цьому переваги ягоди не закінчуються:
Загалом кавун корисний для імунітету і доведено, що підвищує настрій.
Але є у кавуна і менш барвистий бік.
Якщо кавуна переїсти, то можна заробити розлад кишківника, болі в животі, метеоризм, а якщо ягоду неправильно зберігати (без холодильника), то можна ще й отримати отруєння.
Є у ягоди і більш серйозні протипоказання. Кавун не можна їсти за:
Кавун у разі діабету (цукрового) в раціон слід включати з обережністю і краще в кожному випадку консультуватися з лікарем. Також якщо людина вже приймає якісь сечогінні препарати, потрібно остерігатися.
На запитання: "Чи можна їсти багато кавуна?" у лікарів лише одна відповідь: "Не можна". І тут неважливо, повністю здоровий ти чи ні. Як уже було сказано, навіть звичайне переїдання ягодою може вилізти боком.
Для здорової людини безпечна порція кавуна на день - це 500 г, для дітей - від 80 до 150 г. При чому цю порцію не можна з'їдати за один присід - за один раз можна не більше 200 г ягоди дорослому і 40-80 г дитині. Тобто, щодня кавун їсти можна - але тільки в міру.
Не слід їсти кавун разом з іншими вуглеводами, а також не варто сідати на кавунову дієту, радять лікарі - це може бути небезпечно для здоров'я. Якщо хочете, влаштуйте собі кавуновий розвантажувальний день, але навіть у цьому випадку спочатку сходіть до сімейного лікаря.
Є безліч способів нарізки кавуна, але найчастіше ягоду нарізають уздовж або поперек. У принципі, немає різниці, як порізати кавун, якщо ви збираєтеся його відразу з'їсти. Але якщо ягода зберігатиметься деякий час, тоді краще все-таки нарізати поперек. Так ви зможете перевернути ягоду на тарілку зрізом донизу, обернути плівкою разом із посудом і мінімізувати надходження кисню.
Не забувайте, що зберігати розрізаний кавун потрібно в холодильнику.
Раніше ми розповідали, чи можна їсти кавуни в липні та як вибрати ягоду без нітратів.