Розповідаємо, чому не можна гріти їжу в мікрохвильовці і які продукти краще приготувати іншим способом.
Мікрохвильова піч - універсальна і звична кухонна техніка, якою користується майже кожен українець. Однак не всі люди знають, що далеко не кожну їжу можна розігріти таким чином.
УНІАН з'ясував, які продукти не можна в мікрохвильовку класти ні в якому разі.
Існує перелік продуктів, які дуже негативно реагують на мікрохвильове випромінювання, наприклад:
Не зовсім ясно, чому не можна гріти воду у мікрохвильовці, але тут пояснення, скоріше, фізичне, ніж хімічне - піч нагріває рідину сильніше, ніж відкрита ємність. Тобто, якщо ви нагріваєте воду в чайнику або сотейнику, можете регулювати температуру. У випадку з мікрохвильовкою такої можливості немає, тому, дістаючи чашку з водою з печі, ризикуєте обпектися.
Шеф-кухарі не рекомендують ні розігрівати, ні готувати цей продукт в мікрохвильовій печі. Справа в тому, що в складі курячих і перепелиних яєць присутня велика кількість білків і протеїнів, які негативно реагують на хвилі мікрохвильовки. Якщо проігнорувати правило і все-таки покласти яйця в СВЧ-піч, то виділяться токсини, небезпечні для здоров'я людини. Більш того, такий продукт взагалі може вибухнути, що теж не особливо приємно, особливо якщо ви не планували мити піч.
Будь-які молочні продукти, в тому числі і молоко, категорично не рекомендується розігрівати в мікрохвильовій печі. Причина - в складі "молочки" є корисні біфідобактерії, які зникають під впливом мікрохвильового опромінення. У кращому випадку, ви вип'єте або з'їсте некорисний продукт, в гіршому - отруїтеся, так як молоко скисне від нагрівання, а ви не відразу це помітите. З огляду на цей нюанс, стає ясно, чому не можна гріти сир в мікрохвильовці - він теж може пропасти через хвильовий вплив.
Часто буває так, що через тривале зберігання мед починає кристалізуватися, і кожен з нас починає його нагрівати, щоб повернути в'язку структуру. Проте, така дія призведе до негативного результату - через високу температуру мед втратить свої корисні властивості, більш того, якщо занадто довго піддавати його такому впливу, продукт може почати виділяти канцерогени.