Розповідаємо, як перевірити кавун на нітрати вдома швидко і безпомилково.
Літо в нашій країні завжди асоціюється з великою кількістю овочів, фруктів і ягід, особливо наприкінці сезону. Саме в липні та серпні можна купити найсмачніший кавун. Цього року Україну накрила аномальна спека, тому стиглі ласощі почали продавати раніше. УНІАН з'ясував, як перевірити кавун на "хімію" в домашніх умовах, щоб не купити отруту.
Досвідчені садівники й агрономи рекомендують купувати собі спеціальний прилад, яким можна виміряти кількість нітратів у продуктах. Природно, у пересічного українця такого приладу немає, тому є інші методи, як визначити, чи є в кавуні хімія.
Як перевірити кавун на нітрати у воді
Цей спосіб підійде тим, хто вже купив кавун, приніс його додому і тільки потім вирішив дізнатися, що ж за "звіра" йому продали. Перший варіант такий - набрати великий тазик або відро з водою, опустити туди кавун. Якщо він залишиться плавати, як поплавок, на поверхні, то з ним усе нормально, але якщо опуститься на дно - нітратів у ньому повно. Другий варіант трохи простіший - потрібно налити склянку води й опустити в неї шматочок м'якоті кавуна. В ідеальному сценарії вода має залишитися прозорою, але якщо раптом вона забарвиться в червоний або рожевий колір, значить, ви купили кавун із "хімією" у складі.
Радимо ще один дідівський лайфхак і пояснюємо, як перевірити кавун на нітрати йодом (як і з водою, такі способи перевірки залишають бажати кращого, але через брак чогось більшого, цілком підійдуть). Інструкція проста - відрізати шматок кавуна і капнути на нього йодом. М'якоть, забарвлена в коричневий колір, придатна до вживання, а ось якщо кавун став синім, зеленим або фіолетовим, його краще не їсти.
Для того щоб не нести додому завідомо програшний варіант частування, можна з'ясувати, чи "накачаний" кавун нітратами, просто на ринку або в магазині. Перевірити кавун на нітрати в такому разі можна візуально:
Крім того, фахівці категорично не рекомендують купувати вже розрізані кавуни в магазинах. Будь-який продукт, зокрема кавун, захищений кіркою, але якщо м'якоть "відкрита до світу", то на неї швидко починають потрапляти шкідливі мікроорганізми з довкілля, навіть якщо кавун загорнутий у плівку. Найкраще купити цілий екземпляр, але маленький, ніж половину від великого.