Виробник завжди вказує, що це за продукт.
В українських магазинах на полицях представлені різні варіанти чаїв - чорний, зелений, білий, крупнолистовий, ароматизований, з добавками фруктів, у пакетиках і розсипом. Серед усього цього різноманіття нелегко вибрати найкращий, але потрібно знати, як відрізнити якісний чай від низькосортного, навіть не відкриваючи пачку.
На будь-якій упаковці з відповідним продуктом є маркування чаю, яке залишає виробник. За допомогою цієї інформації можна зрозуміти, що за товар перед вами:
Витративши дві хвилини на вивчення маркування, ви легко зможете вибрати найякісніший продукт у магазині, навіть не зважаючи на ціну чи популярний бренд. Далі запам'ятайте, за якими ознаками оцінюється якість чаю ще, крім вищеописаних абревіатур.
Якщо ви бачите, що на пакуванні написано щось на кшталт "зі смаком шампанського та ягід", це означає одне - до чаю додали ароматизатори та барвники. Такий продукт вживати не варто, це сировина низької якості з великою кількістю "хімії" у складі.
У деяких картонних упаковках із чаєм є "вікно", через яке можна подивитися на чайне листя в прозорому пакеті. Якщо воно цільне, то продукт, найімовірніше, якісний, якщо пилоподібне - залиште товар на полиці.
Крім того, звертайте увагу на країну виробництва та пакування. Як правило, чай, який було розфасовано там же, де й зібрано, кращий за якістю, ніж той, який подолав півсвіту, перш ніж опинитися в пачці.
Пам'ятайте про те, що немає жодних спеціальних правил, як визначити якість чаю в пакетиках. У такому вигляді сировина буде завжди гіршою, тому що хороший товар продають розсипом, щоб було видно листя. У пакетики насипають, у кращому разі, другий сорт, хоча і в них чай може бути різним - дрібне листя або зовсім уже пил. Однак зрозуміти ви цього не зможете, поки не розріжете пакетик.