Щоб капуста не зіпсувалася за рік, потрібно дотримуватися правил зберігання.
У жовтні закінчується сезон збирання врожаю капусти, після чого овоч закладають на зберігання. Зазвичай у холодильнику він лежить не більше місяця, після чого вже не придатний у їжу. Але за дотримання кількох правил качани можуть пролежати майже рік, і для цього навіть не потрібен льох.
Якщо хочете продовжити термін придатності овоча, то перед збиранням потрібно знати кілька тонкощів. По-перше, збирати врожай потрібно тільки в суху погоду. Тому перед тим, як зберегти капусту на зиму без погребу, перевірте прогноз погоди і переконайтеся, що за тиждень до збору не буде дощів.
Потім кожен качан потрібно оглянути і прибрати ті, що мають підгнилі, м'які частини. Мити плоди не потрібно, але бажано обсушити в теплому і провітрюваному приміщенні. Якщо покласти на зберігання вологу капусту, то вже через кілька днів вона почне гнити.
Щоб качани пролежали свіжими понад рік, потрібно зробити так, щоб вони не стикалися один з одним. Для цього кожну капусту можна загорнути в плівку або папір, або пересипати тирсою чи піском. У такому вигляді овочі закладають у великий ящик хвостиком вниз. Бажано, щоб піддон стояв не на підлозі, а на ніжках - тоді в ньому буде краща циркуляція повітря.
Ще один незвичайний спосіб, як зберегти капусту без льоху, це вертикально підвісити за ніжку. Для цього на овочах залишають довгий качан і протикають його гачком, після чого підвішують голівкою вниз.
Якщо є сухий підвал, то плоди варто розкласти на полицях в один шар, але подалі від інших овочів і фруктів. Між ними можна покласти шматки пінопласту, які вбиратимуть вологу.
Качани можна зберігати в будь-якому доступному місці - у коморі, кухонній шафі, під ліжком, на заскленому балконі. Головна умова - щоб у приміщенні не було вологи і мінусової температури. Інакше плоди згниють або замерзнуть.