Що вигідніше вирощувати на м'ясо і яку птицю купувати, якщо ви новачок в сільському господарстві - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
З початком весняно-літнього сезону багато українців заводять домашню птицю. Це вигідно - таким чином людина отримує постійний доступ до свіжого м'яса і яєць. УНІАН підкаже, яку птицю краще тримати вдома і які нюанси є в розведенні кожного виду.
Курка - найпопулярніший птах, якого заводять українці. У кожному селі у господині є кілька таких тварин. Існує три напрямки, за якими можна розводити у себе вдома курок:
При цьому, несучки - кури, які займають особливе становище в домашньому господарстві. Нестися вони починають вже у віці 5 місяців, одна курка в рік може дати 200-300 яєць. На якість і кількість яєць впливає 4 фактори:
Домашня птиця такого типу - невибагливе створіння. Для того, щоб розводити у себе вдома курей, необхідно лише побудувати теплий сарай з сідалом, купувати якісні корми, овочі та злаки, а також наливати питну воду.
Індики - менш популярні птахи, але деякі сільські жителі все одно їх розводять. Індичатина вважається дієтичним м'ясом, а доглядати за тваринами потрібно менше, ніж за куркою.
Переваги вмісту індика незаперечні:
Ці фактори позитивно впливають на прийняття рішення про те, чи варто заводити індиків. Якщо ви відповідаєте на питання ствердно, пам'ятайте про те, що птах не любить холод і вологу, інакше часто хворіє.
Якщо ви хочете купити індиків, запам'ятайте важливі правила утримання:
Пам'ятайте про те, що в чотири місяці у індиків починається період статевого дозрівання, тому птахів потрібно розділяти. Якщо вам хочеться завести потомство, то на шість самок залишайте одного самця.
Качка - ще один вид птиці, яка одомашнена вже давно. Найчастіше, їх розводять заради м'яса, яке відрізняється своєю волокнистістю і високою жирністю. Не забувайте про те, що качки - водоплавні птахи, тому якщо ви живете поруч з водоймою, то сміливо заводите собі таку тварину.
Умови утримання качок прості і зрозумілі:
Качині яйця мають специфічний смак, тому в природному вигляді їх використовують рідко, зате можна додавати в соуси або тісто.
У двомісячному віці качку вже можна пустити на м'ясо - структура його ніжна, а пір'я легко вищипуються. До речі, багато господинь використовують качине пір'я для набивання подушок або ковдр.
Гуси - менш популярні птахи, ніж качки або кури, але також часто зустрічаються в сільській місцевості. Перш, ніж заводити гусей, потрібно розуміти і знати нюанси їх життєдіяльності:
Українці вважають, що гуси - вигідне вкладення, тому що ціна їх низька, а розміри, до яких виростає велика особина, вселяють. Дорослий гусак може важити 8-10 кг і за життя віддавати пір'я, які можна використовувати для виробництва ковдр і подушок. До того ж, з такої тушки отримати добути багато м'яса собі або на продаж.