Розповідаємо, в які дні найкраще займатися консервацією.
Серпень - розпал сезону заготовок і консервацій. У цей час дозрівають і падають в ціні помідори, огірки, перець, сливи, яблука, кабачки, баклажани і патисони.
Щоб соління, компоти, джеми та варення довго радували смаком і не "вибухали", варто орієнтуватися на місячний календар.
Яку консервацію зробити і що заморозити на зиму в серпні - далі в матеріалі.
Досвідчені господині знають: щоб банки із заготовками простояли всю зиму і не втратили смак, важливо не тільки дотримуватися рецепту, але й вибирати правильний день для роботи. Місячні фази можуть впливати на процеси бродіння і збереження продуктів.
У зв'язку з цим місячний календар дуже важливий при плануванні.
Отже, квасити капусту для вживання найближчим часом варто 3, 4, 5, 6, 7, 31, а на зиму - 13, 14, 15, 16 числа.
Заморожувати овочі та фрукти, щоб взимку готувати компоти, пироги, запіканки і рагу найкраще 3, 4, 5, 31 серпня.
Займатися соліннями, маринувати продукти, готувати на зиму джеми і варення варто 13, 14, 21 і 22 серпня.
Є продукти, які збирають для зберігання без обробки. Йдеться про гарбуз, яблука, гриби та інші. Збирати їх краще 3-8, 26, 27, 31 серпня.
Щоб досягти успіху, уникайте певних днів. Так, невдала закваска капусти і консервація буде, якщо займатися ними 9, 10-12, 19, 20, 23, 24, 25. Водночас є ще й нейтральні дні. У цей період Місяць не дасть ні позитивного, ні негативного впливу. Це 1, 2, 8, 17, 18, 26-30.
Наостанок підсумуємо, що це не просто забобони. Хоча наразі немає наукового підтвердження, багато господинь на практиці помічали різницю під час приготування консервації в різні дні місячного циклу.
Так, у дні молодика і повного місяця рідини у фруктах і овочах можуть поводитися нестабільно. У підсумку банки вибухатимуть, кришки здуватимуться, а у самої "закрутки" - не той смак.
Під час Місяця, що спадає, фрукти й овочі щільніші й краще зберігаються. На зростаючий - продукти активніше "вбирають" смак і аромат маринаду та спецій.
Розібравшись, які заготовки роблять в серпні за місячним календарем, окремо зупинимося на тому, що найчастіше консервують в останній місяць.
Так, серпень є ідеальним часом, щоб закатати на зиму перець - як гіркий, так і салатний. З м'ясистих плодів також роблять лечо, соуси і салати.
З кавуна і дині готують джеми, варення або просто консервують шматочками. Диню "закривають" в солодкому сиропі, а ось кавун навіть маринують.
Серпень - останній шанс запастися про запас маринованими огірками і помідорами. У цей час ціни на них максимально падають, а тому консервацію можна зробити без сильного удару по гаманцю.
Крім того, з'являється молода морква. З неї можна зробити закуски або заправки для страв, які точно знадобляться на кухні.
Також дозрівають нарешті слива і груша. Господині готують смачне варення і джеми. Деякі навіть консервують шматочки груші в сиропі, а сливу маринують з великою кількістю спецій.